Mnozí ho milují, lékaři o jeho zdravotních přínosech debatují dodnes. Sádlo je zdravé, avšak za určitých okolností

Mnoho lidí považuje živočišné tuky za nezdravé. Takové tvrzení je však už dávno vyvráceno. Například sádlo je naopak při přiměřené konzumaci velmi prospěšné.

i Zdroj fotografie: Rainer Zenz / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Ve druhé polovině dvacátého století byly živočišné tuky silně kritizovány, protože byly spojovány s obezitou, vysokou hladinou cholesterolu v těle a srdečně-cévními chorobami. Postupem času se ukázalo, že to bylo především kvůli výzkumům financovanými výrobci rostlinných olejů. Došlo tak ke klamání spotřebitelů z důvodu prostých obchodních zájmů. Dle dietoložky Jillian Kubala se dnes díky novým výzkumům už ví, že i s živočišnými tuky lze pracovat ve zdravém jídelníčku. Sádlo je přirozenou potravinou, která má i některé zdravotní benefity.

Živočišné tuky

Živočišné tuky jsou vyrobeny z tukové tkáně zvířat. Je jím například máslo a z něj zhotovené přepuštěné máslo, takzvané ghí. Dalším zástupcem je sádlo. Nejdostupnější je sádlo vepřové, ale známé je také kachní nebo husí. Tuk získávaný z hovězího dobytka se nazývá hovězí lůj. Při výběru každého živočišného tuku je nutné dbát na jeho kvalitu, protože obsah zdravých i nezdravých látek kolísá v závislosti na tom, čím bylo zvíře krmeno.

Vepřové sádlo

Sádlo je kalorické, proto bývá spojováno s přibýváním na váze, ale v případě celkově zdravého životního stylu a dostatečného pohybu jeho zařazení do běžného vyváženého jídelníčku nepředstavuje problém. Nebylo ani potvrzeno, že by jeho konzumace zvyšovala v těle cholesterol, jak se dříve tvrdilo.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Dle části zvířete, ze které bylo sádlo získáno, se rozlišuje několik typů, nejkvalitnější je sádlo hřbetní. Vepřové sádlo se běžně používá na vaření, ale lze ho využít na slané i sladké pečení. Je dobré i do buchet, protože během pečení zmizí jeho charakteristické aroma. Kvalitní nekonzervované sádlo bez aditiv je nutné skladovat v temnu a chladu.

Pozitivní účinky sádla

Sádlo je v rámci zdravého životního stylu jedním z nejlepších tuků, které lze využívat i k tepelné úpravě potravin. Přináší mnoho výhod.

  • Obsahuje méně zdravé nasycené tuky, avšak jejich obsah vyvažuje až 60 % prospěšných mono-nenasycených tuků.
  • Je jedním z nejlevnějších tuků.
  • Má vysoký kouřový bod, proto si i při tepelné úpravě zanechává kvalitu, a pokud ho vyloženě dlouho nepřepalujete, nevznikají škodlivé karcinogeny.
  • Pomáhá udržovat přiměřenou hladinu cholesterolu v krvi.
  • Podporuje hormonální rovnováhu.
  • Obsahuje vitamín D.

Na jakém tuku vaříte nejčastěji?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
115 lidí právě čte
Autor článku

Aneta Plchová

Zobrazit další články