Pití piva v rozumné míře je tělu prospěšné: Může snížit riziko vzniku srdečních onemocnění a cukrovky

Nadužívání alkoholu je prokazatelně zdraví škodlivé, ale umírněná konzumace piva může být u zdravého člověka i zdraví prospěšná. Podívejte se, proč tomu tak je.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Nadměrná konzumace alkoholu stojí za vznikem mnoha onemocnění a může být až smrtelná, vysvětluje dietolog Amy Richter. V případě nadužívání alkoholu byste rozhodně měli zvážit jeho omezení. Avšak výjimečná konzumace může být zdravotně přínosná. Jestliže netrpíte nějakým onemocněním a neužíváte pravidelně léky, můžete si ho občas dopřát. Dle některých odborníků není ovšem bezpečné žádné množství alkoholu a každá sklenice s sebou přináší vyšší riziko vzniku některých onemocnění, proto před jeho konzumací zvažte všechny nevýhody a přínosy.

Výroba piva

Pivo patří k nejoblíbenějším alkoholickým nápojům. Vyrábí se vařením a kvašením vody, sladu, chmele, kvasinek a přidáním dalších surovin dle druhu piva, například koření. Některá piva obsahují žitný, jiná pšeničný kvas, a stejně tak může být při jeho výrobě využitý různý druh kvasinek.

Obsah látek v pivu

Pivo obsahuje vitamíny skupiny B, především kyselinu listovou, niacin a riboflavin. Také v něm lze najít hořčík, zinek, železo nebo vápník. Obsah všech těchto látek není ovšem tak velký, aby se dalo pivo v uvážlivém množství považovat za jejich dobrý zdroj. Také záleží na konkrétním druhu piva a surovinách použitých při vaření. Hlavní složkou piva je ovšem chmel, který obsahuje mnoho bioaktivních látek s příznivými účinky na zdraví. Obsažené kyseliny, esenciální oleje a polyfenoly mají antioxidační a protizánětlivé účinky.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Potenciální zdravotní přínosy piva

Přestože jsou jiné potraviny a nápoje lepším zdrojem látek obsažených v pivu, jeho umírněný příjem může také přinést několik zdravotních výhod. Může například snížit riziko vzniku srdečních onemocnění a cukrovky. Také podporuje zdravé trávení díky obsahu vitamínů skupiny B a chmele, který stimuluje produkci trávicích enzymů a tvorbu žaludečních šťáv.

Pivo a trávení

Pro zdravé trávení je nezbytný zdravý střevní mikrobiom. Ten se skládá z mnoha miliónů mikroskopických organismů, které ovlivňují trávení i celkové zdraví. Žádoucí je jeho co největší rozmanitost. Narušení rovnováhy užitečných a škodlivých bakterií je spojováno s mnoha zdravotními potížemi. Nejčastěji dochází k trávicím problémům, jako je průjem, zácpa nebo bolest břicha. Při dlouhodobé převaze špatných mikrobů mohou vznikat i zdravotní komplikace, především kardiovaskulární onemocnění. Pivo může tělu tyto prospěšné bakterie doplňovat.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Pivo totiž vzniká kvašením, během kterého jsou produkovány příznivé mikroorganismy. Myslete však na to, že právě nadužívání alkoholu narušuje rovnováhu střevního mikrobiomu, proto byste ani pivo neměli konzumovat příliš často.

Potraviny a nápoje podporující zdraví střev

Jestliže nepijete alkohol, můžete zvážit také konzumaci nealkoholického piva nebo jiných nápojů a potravin, které zlepšují rovnováhu střevních bakterií. Mezi ně patří čerstvé kysané zelí, bílý jogurt, kimchi, miso, kombucha nebo fermentovaná zelenina. Pokud nejste zvyklí na konzumaci fermentovaných potravin, začněte jen s malým množstvím a navyšujte jejich dávku postupně, abyste se vyhnuli plynatosti a nadýmání.

Jak často pijete pivo?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
69 lidí právě čte
Autor článku

Aneta Plchová

Zobrazit další články