Superpotravina posilující imunitu, která stojí pár korun a vyroste kdekoli za pár dní. Zlepšuje trávení i zdraví srdce

Syrové klíčky mohou chutnat mnoha lidem, a to je jedině dobře, protože mají dost zdravotních výhod. Jen je třeba si některé věci pohlídat, ať si zbytečně neuškodíte.

klíčky i Zdroj fotografie: Unsplash
                   

Mnoho lidí považuje právě syrové klíčky za výborný nutriční zdroj a není se čemu divit, jsou totiž bohaté na mnoho vitamínů a minerálů. Bohužel jsou často spojovány i s otravou jídlem, a tak si lidé často říkají, zda má cenu riskovat. Odbornice na toto téma Kathy W. Warwick, R.D., CDE proto veřejnosti vysvětluje všechny výhody i nevýhody konzumace syrových klíčků.

Co to přesně znamená?

Možná, že jste o čerstvě vyklíčených rostlinách, které jsou určeny k okamžité konzumaci, nikdy neslyšeli. Proces klíčení obvykle začíná namáčením semen po dobu několika hodin. Poté musíte namočená semena nechat ve správné kombinaci teploty a vlhkosti dva až sedm dní růst. Nakonec vám vznikne klíček o délce cca pěti centimetrů. Naklíčit můžete hned několik druhů semen.

Často se pěstují fazolové a hrachové klíčky, mezi které patří adzuki, sójové boby, černé fazole, zelený hrášek, čočka, garbanzo, fazole mungo a klíčky sněžného hrášku. Naklíčená zrna jsou například hnědá rýže, amarant, ovesné klíčky, quinoa a pohanka. Do zeleninových nebo listových klíčků řadíme ředkev, řepu, jetel, klíčky pískavice, brokolici, hořčici zelenou a řeřichu. Poslední jsou klíčky ořechů a semínek, ve kterých můžete najít klíčky mandlí, vojtěšky, sezamových semínek, ředkviček, dýňových semínek a slunečnicových semínek.

Syrové klíčky jsou velmi výživné

Jak již bylo zmíněno, klíčky jsou bohatým zdrojem živin a prospěšných rostlinných sloučenin, to ovšem nemění nic na tom, že mají nízký obsah kalorií. Díky procesu klíčení jsou bohatší na folát, fosfor, vitamíny C a K, bílkoviny, hořčík a mangan. Bílkoviny v klíčcích mají i tu výhodu, že jsou snadněji stravitelné. Zároveň jsou klíčky skvělým zdrojem antioxidantů a dalších prospěšných rostlinných sloučenin.

iZdroj fotografie: Unsplash

Pomohou vám s lepším trávením

Jakmile jednou semena dosáhnou naklíčení, jejich obsah vlákniny se stává daleko dostupnější, a navíc se i rapidně zvyšuje. V jedné studii nechali zrna naklíčit po dobu pěti dnů a na konci pokusu obsahovala až o 133 % více vlákniny než nenaklíčená zrna. V jiném případě to vědci zkoušeli na klíčících fazolích, které hodnotu své vlákniny zvedly až o 226 %. Většinou se jedná o vlákninu nerozpustnou, která pomáhá v těle předcházet zácpě.

Klíčky mohou zlepšit zdraví srdce

Jakmile zahrnete klíčky do vaší každodenní stravy, poděkuje vám za to i vaše srdce. Klíčky totiž mohou snižovat různé faktory srdečních onemocnění, jako je například vysoká hladina cholesterolu v krvi. Již několik studií, které byly provedeny na zvířatech, ukázalo, že konzumace klíčků může zvýšit HDL cholesterol (což je ten dobrý) a snížit hladinu celkového a LDL cholesterolu (to je ten špatný).

iZdroj fotografie: Unsplash

V jiné studii se podávalo lidem s diabetem 2. typu 10 gramů prášku z brokolicových klíčků denně, a to po dobu čtyř týdnů. Výsledky ukázaly, že se účastníkům výzkumu výrazně zvýšil dobrý HDL cholesterol a hladina triglyceridů se snížila o 18,7 %. To jsou vlastně drobné tukové částice, které můžete najít v tukové tkáni a které čekají na své využití. Například faldíky na břiše jsou právě triglyceridy, a asi je vám jasné, že se vyplatí jejich hodnotu udržovat ve zdravé míře.

Syrové klíčky mohou obsahovat škodlivé bakterie

Asi největší problém spojovaný s konzumací klíčků je riziko otravy. Tomuto riziku nepomáhá ani fakt, že takové klíčky se konzumují buďto úplně syrové nebo jen málo tepelně upravené. Ovšem zároveň musíte klíčky pěstovat ve vlhkých a teplých podmínkách, kde se významně daří bakteriím, jako jsou E. coli a Salmonella.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Jakmile dojde k otravě jídlem, příznaky se začnou projevovat 12 – 72 hodin po konzumaci klíčků. Mezi příznaky otravy patří průjem, zvracení a žaludeční křeče. Většinou život neohrožují. Co se ovšem týče lidí starších, těhotných žen, dětí a lidí s celkově slabším imunitním systémem, tak ti by měli klíčky vždy důkladně provařit nebo je vůbec nekonzumovat. Existují ovšem některé tipy, jak riziko otravy alespoň trochu snížit.

  • Vždy kupujte chlazené klíčky.
  • Zkontrolujte jejich vzhled, klíčky se silným zápachem nebo slizkým vzhledem nikdy nekupujte ani nejezte.
  • Uchovávejte je v lednici, při teplotách pod osm stupňů.
  • Před manipulací se syrovými klíčky si vždy řádně umyjte ruce.

Zkoušeli jste někdy konzumovat syrové klíčky nebo jste se až moc báli?

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
53 lidí právě čte
Autor článku

Pavla Landová

Zobrazit další články