Konec jarní cibulky nevyhazujte: Má nepřeberné množství zdravotních benefitů a udrží cholesterol pod kontrolou

Lékárny jsou plné potravinových doplňků, které pomáhají zlepšit lidské zdraví. Většinou je ale výhodnější vsadit na přísun čerstvých živin.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Když chybějí lidskému organismu potřebné živiny, odrazí se to na celkově horším zdravotním stavu. Proto výživoví specialisté upozorňují na nutnost jíst pestrou a vyváženou stravu, díky které do těla člověk dostane vitamíny, minerály, bílkoviny, sacharidy i tuky. Tedy vše, co k životu potřebuje. Něco je možné nahradit potravinovými doplňky, ale lepší variantou je konzumace čerstvých potravin, říká lékař Richard M. Katz, MD, protože je organismus umí lépe využít.

Na jaře si dopřejte zelené natě

Jarní čas je obdobím, kdy všechno pučí a kvete. To platí i pro cibuli. Pokud ji máte doma přes zimu uskladněnou, určitě jste zaznamenali, že s příchodem jara vyhání do natě. V obchodech je pak k dostání tzv. jarní cibulka, což je ve skutečnosti mladá cibule. Chuťově je jemnější než cibule klasická. Výborně se hodí do salátů i jen tak na chleba s máslem.

Jaké jsou zdravotní účinky jarní cibulky

To, co obsahuje zralá cibule, najdete také v její nati. Proto je jarní cibulka zdravá a lidskému organismu prospěšná. Obsahuje vlákninu, která pomáhá udržovat hladinu cholesterolu na nízké úrovni. Tím přispívá ke snížení rizika vzniku civilizačních nemocí, jako je cukrovka nebo kardiovaskulární onemocnění. Allicin, který je v cibulce přítomný a dává jí typickou štiplavou chuť, zabraňuje růstu rakovinných buněk, především v oblasti žaludku.

iZdroj fotografie: Pexels
Do zeleninového salátu lze přidat i nakrájenou jarní cibulku

Jarní cibulka má antibakteriální účinky

Stejně jako česnek a klasická cibule, také jarní cibulka přispívá k lepší imunitě organismu. Zabíjí bakterie, houby i viry. Obsahuje též antioxidanty, které chrání buňky před poškozením zvnějšku. Jsou to především flavonoidy a polyfenoly, jež působí proti volným radikálům. Protože během vaření ztrácejí svou schopnost účinně bojovat proti nepřízni vlivů okolí, je vhodné jarní cibulku konzumovat zasyrova.

Kdy není vhodné jarní cibulku konzumovat

Přes všechny pozitivní účinky má i konzumace jarní cibulky svá ale. Platí to zejména tehdy, pokud člověk užívá léky na ředění krve, jako je například warfarin. Je pak lepší se zeptat svého ošetřujícího lékaře. Cibule totiž obsahuje vysoký obsah vitamínu K, který působí proti lékům ředícím krev.

Jak si jarní cibulku připravit

Před použitím v kuchyni je samozřejmé, že jarní cibulku je třeba opláchnout vodou a zbavit ji nečistot. Pak už ji lze jíst i syrovou. Nakrájíte ji nadrobno a posypete chléb s máslem nebo ji přidáte do pomazánky či zeleninového salátu. Hodí se i do polévek a pod maso. Nebo si z vařených jarních cibulek připravte pastu, do které vmícháte vejce, mouku a trochu sójové omáčky, a pak ji usmažíte jako palačinky.

Jakým způsobem doma používáte jarní cibulku vy?

Zdroj: WebMD

Diskuze Vstoupit do diskuze
112 lidí právě čte
Autor článku

Jana Fojtíková

Zobrazit další články