Vypijte jednu sklenici rýžové vody: Budete v šoku, až zjistíte, co to udělá s vaším tělem

Rýžová voda nabízí řadu zdravotních přínosů, ze kterých může těžit naprosto každý. Stačí ji po uvaření vypít a změnu poznáte již během několika hodin.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Většina lidí po uvaření rýže zbylou vodu vylije do dřezu nebo záchodu. To je však chyba, kvůli které se okrádáte o řadu zdravotních přínosů této jedinečné tekutiny plné velmi prospěšných látek – právě díky nim skvěle působí na organismus a pomáhá jej udržovat v dobré formě. Dále vám pak její pravidelná konzumace dokáže pomoci zbavit se únavy, vyléčit průjem a mnohem více. Jakmile si tedy od nynějška budete vařit rýži, rozhodně zbylou vodu nevylévejte, ale uložte ji bokem. 

Dobrý zdroj energie

Rýžová voda je plná sacharidů, což znamená, že disponuje velkým množstvím energie. Tyto živiny jsou totiž nezbytné pro lidské tělo, aby mohlo načerpat síly do nového dne a ochránilo se před únavou. Sklenice tohoto blahodárného nápoje po ránu je proto skvělý způsob, jak začít svou ranní rutinu – stejně tak byste měli rýžovou vodu pít kdykoliv se cítíte unavení nebo máte málo energie. Tekutina je navíc bohatá na vlákninu a usnadňuje průchod potravy střevy, přičemž její obsah škrobu podporuje růst prospěšných střevních bakterií. 

Zabraňuje dehydrataci

Při fyzických aktivitách, jako je cvičení nebo nějaká manuální práce, ztrácí tělo v důsledku pocení velké množství tekutin – a pokud tento faktor neřešíte, můžete se potýkat v krajních případech s dehydratací organismu. Naštěstí se však můžete před potenciálními problémy ochránit snadno, a to opět pomocí rýžové vody, která vám dodá nejen tekutiny, ale také ztracené minerály a elektrolyty. Díky těmto složkám navíc pomáhá urychlovat proces hojení, což je užitečné zejména při infekčních onemocněních. 

Léčí průjem

Rýžová voda vám pomůže nejen při zácpě, ale také při průjmu – a to jak u dospělých, tak i novorozenců a malých dětí, kteří jsou náchylní ke střevním infekcím a průjem je třeba léčit velmi rychle, protože by mohl vést k nebezpečné dehydrataci a selhání ledvin. Kromě toho pravidelná konzumace této jedinečné tekutiny pomáhá předcházet tomuto problému a v případě jeho vzniku jej kontrolovat. To vše navíc bez jakéhokoliv rizika potenciálních vedlejších účinků. 

iZdroj fotografie: Freepik

Zabraňuje vzniku rakoviny a předchází Alzheimerově chorobě

Pravidelná konzumace rýžové vody vás také dokáže ochránit před vznikem některých typů rakoviny, a to zejména co se týče orgánů v trávicím traktu, jako je například žaludek nebo tlusté střevo. Stejně tak je možné, že vás tento jednoduchý návyk ochrání před rozvojem Alzheimerovy choroby – bohužel je však nutné poznamenat, že vědci stále vyžadují provést další výzkumy, které by tato slova dokázaly potvrdit. Nicméně z dosavadních studií vyšlo najevo, že se tekutina obzvláště účinně osvědčila u starších lidí. 

Ochrana před sluncem

V tomto případě se nejedná o pití rýžové vody, ale o její aplikaci na pokožku – ta vás dokáže ochránit před dopady nadměrného vystavování se slunečnímu záření. Důvodem je především skutečnost, že tekutina obsahuje látku zvanou oryzanol, která blokuje škodlivé ultrafialové (UV) záření. Jakmile tedy příště budete vařit rýži, rozhodně nezapomínejte na jedinečné účinky vody, která z ní zbyde. Stačí ji jednoduše scedit, nechat chvíli vychladit a poté kdykoliv během dne pít (nejlépe však po ránu na lačný žaludek). 

Jak často využíváte rýžovou vodu vy?

Zdroj: Zdravě
Diskuze Vstoupit do diskuze
116 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články