Mnoho oblíbených potravin, které většina lidí označuje za zdravé, ve skutečnosti mohou být naopak velmi škodlivé pro vaše tělo a orgány.
Většina lidí má bohužel mylné představy o tom, co je zdravé jídlo a co ne. V dnešní době plné komerčních reklam, které na základě nesprávných informací a za účelem co největšího zisku nabádají ostatní, aby zakoupili jejich zdánlivě přínosné potraviny, je totiž těžké určit, co je pro jedince skutečně nejlepší. Níže se proto můžete seznámit s 6 potravinami, které podle Dr. Jillian Kubala téměř každý považuje za zdravé, ale ve skutečnosti nejsou.
1) Ryby
Ryby se dělí do dvou hlavních skupin – ryby, které jsou chované na farmách a ryby ulovené ve volné přírodě. V obchodech je bohužel možné zakoupit zpravidla ty z farem, které rozhodně nejsou tak zdravé, jak si lidé myslí. Jsou totiž namačkány v omezeném prostoru a nuceny přežívat v příšerných podmínkách. Denně jsou například vystaveny obrovskému množství výkalů, což vede k častému výskytu nemocí a množení parazitů. A aby tomu chovatelé zabránili, přidávají do vody chemikálie, přičemž ryby krmí stravou z levného obilí.
2) Ovocná šťáva
Ovocné šťávy, a to včetně těch čerstvě vymačkaných, neobsahují téměř žádnou dužinu. A ačkoliv disponují mnoha vitamíny, bohužel je vaše tělo bere spíše jako obyčejný cukr – jakmile se totiž dostanou do žaludku, okamžitě se změní na fruktózu, přičemž hladina cukru v krvi prudce vzroste. Nejhorší jsou samozřejmě koncentrované šťávy, které v důsledku nadměrného zpracování ztrácí řadu živin.
3) Agávový sirup
Mnoho lidí myslí, že je agávový sirup zdravé sladidlo, ale jeho vliv na lidské zdraví není o moc lepší, jako tomu je u běžného cukru. Jde sice o nízkoglykemickou tekutinu, která dodá vašemu jídlu sladkou a specifickou chuť, ale při výrobě prochází několika fázemi zpracování. Mnoho odborníků proto dodává, že se tento sirup ve skutečnosti nijak neliší od běžné fruktózy.
4) Vaření v olivovém oleji
Extra panenský olivový olej je při pokojové teplotě velmi zdravá potravina, která prospívá tělu v mnoha směrech. Jakmile jej však příliš zahřejete, stává se z něj žluklý karcinogen, který může nepěkně poškodit vaše zdraví. Abyste předešli problémům, raději používejte při vaření kokosový olej, který nejlépe odolává teplu a navíc dodá vašemu jídlu specifickou příchuť.
5) Sójové produkty
Sójové mléko a další výrobky tohoto typu jsou často považovány za „zdravější“ alternativy masa a mléčných výrobků. Bohužel jde však o produkty, které jsou vyráběny z geneticky modifikovaných rostlin, což samo o sobě vypovídá, že nejsou pro lidské zdraví zcela přirozené. Mnoho odborníků navíc spojuje sóju s poruchami trávení, dysfunkcí štítné žlázy, mentálním úpadkem, reprodukčními problémy, neplodností, vrozenými vadami u dětí, poruchami imunitního systému, srdečními chorobami a dokonce také rakovinou.
6) Mléčné výrobky
Mnoho lidí si myslí, že mléčné výrobky jsou hlavním zdrojem vápníku, ovšem opak je pravdou. Jde totiž o živočišné potraviny, které mohou rozhodit acido-alkalickou rovnováhu těla, čímž stoupá i jeho kyselost. V důsledku je tak organismus nucen čerpat zásoby vápníku z kostí, což může vést k vyššímu riziku zlomenin a naraženin. Kromě toho jsou mléka plná antibiotik a hnisavých buněk, které mohou způsobovat akné a další problémy.