Kysané zelí, vitamínová bomba pro vaše tělo za všech okolností. Výživa, která pomůže s trávením i jako prevence proti rakovině

Kysané zelí patří mezi jedny z nejzdravějších potravin vůbec, a proto bychom jej do svého jídelníčku měli pravidelně zařazovat. Podívejme se na všechny jeho výhody.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Mnoho z nás si může kysané zelí pamatovat zejména od našich babiček, které nám jeho zázračnou sílu připomínaly a neustále opakovaly, kolik vitamínů se v takové surovině nachází. K pravdě však měly mnohem blíže, než se může zdát. Kysané zelí je totiž skutečně velmi zdraví prospěšnou potravinou a do svého jídelníčku bychom jej měli zařadit hned z několika prostých důvodů.

Když se řekne kysané zelí

Obvykle, když se řekne kysané zelí, většina lidí si vybaví jeho výraznou chuť, a ještě výraznější zápach. Mnoho z nich si také představí vánoční kyselici nebo náš dokonalý národní pokrm. Ať už tak nebo tak, jen málo lidí jako první napadne, co všechno tato surovina obsahuje a jaké má pro tělo a zdraví výhody. Je však načase si je opět připomenout.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Výživná bomba plná vitamínů

Jako první je velmi důležité si uvědomit, co kysané zelí vůbec je a jak vzniká. Mnohé nám to o něm totiž prozradí. Kysané zelí je klasickým zelím, které je nakrájeno a nadrobeno na malé kousky a prochází velmi zdlouhavým kvašením, které je jinak zvané také fermentace. Při tomto procesu dochází u zelí k uvolňování celé řady látek, a to od probiotik a žaludečních enzymů, až po vitamíny a minerály, které bychom v této zelenině za čerstvého stavu hledali jen marně.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Kromě toho je kysané zelí také skvělou dietní potravinou, protože neobsahuje naprosto žádný tuk, a také jen minimální množství sacharidů a kalorií. Naproti tomu obsahuje ale velké množství tělu potřebných látek, jako je sodík, železo, vitamín C, vitamín K, draslík, měď, mangan a spousta dalších složek. Probiotika, která jsou v kysaném zelí značně obsažena, navíc napomáhají střevům k lepší absorpci, takže se tyto vitamíny do těla „vsáknou“ téměř okamžitě.

Zdravotní výhody kysaného zelí

Jak již z výše uvedených odstavců vyplývá, kysané zelí je pro tělo několika složkovou potravinou, která obsahuje hned celu řadu důležitých prvků. Bez těch by náš organismus nemohl fungovat tak, jak funguje. Jak ale jednotlivé složky prospívají tělu a jaké konkrétní výhody můžeme při pravidelné konzumaci kysaného zelí vypozorovat?

Zlepšuje trávení

Jedním ze základních benefitů pravidelné konzumace kysaného zelí je jednoznačně výrazné zlepšení trávení. Probiotika obsažená v této surovině totiž pozitivně působí jak na střeva, tak i na další orgány zažívací soustavy. Tu také brání před nebezpečnými toxiny a viry a zlepšují jejich bakteriální rovnováhu. Žaludeční enzymy i probiotika poté napomáhají tělu lépe vstřebávat přijaté živiny, a nedochází tak k jejich vylučovaní.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Posiluje imunitní systém

Další znatelný rozdíl zpozorujete při pravidelném příjmu kysaného zelí i na svém imunitním systému. Podílet se na tom bude celá řada vitamínů, které jsou v zelí obsaženy, a opět také dávka probiotik. Ty sice najdete také v lécích a antibiotikách, jejich příjem ze stravy je ale přirozenější, přitom však stejně plnohodnotný.

Pomáhá při hubnutí

Jak již bylo zmíněno, kysané zelí patří mezi dokonale dietní potraviny, a to zejména díky svému velmi nízkému obsahu kalorií, cukrů a tuků. Naopak obsahuje vysoký podíl dobře rozpustné vlákniny, která vaše tělo zasytí a zbaví jej pocitu hladu. Opět se na tom budou podílet také probiotika, jejichž některé druhy mají značný vliv na vstřebávání tuků ze stravy.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Snižuje riziko rakoviny

Kysané zelí obsahuje hned celou řadu antioxidantů a rostlinných sloučenin, které působí na tělo tím způsobem, že dokážou snížit riziko vzniku rakoviny. Tyto sloučeniny totiž mohou snížit riziko poškození DNA a zabránit buněčným mutacím nebo nadměrnému zvětšování buněk, které by mohlo vést ke vzniku a rozvoji nádoru.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Udržuje dobrou náladu i zdraví mozku

Ačkoliv se to možná nezdá, konzumace určitých potravin má na naši náladu mnohem větší vliv, než bychom si mohli myslet. Mezi takové potraviny patří například i kysané zelí, které obsahuje látky, jež v našem mozku působí na vylučování hormonů štěstí a dobré nálady. Též obsahuje látky, které působí na samotný mozek, a ten udržují v dobré zdravotní kondici.

Podporuje zdraví srdce a oběhového systému

Velké množství vlákniny a probiotik obsažených v kysaném zelí má rovněž vliv na správnou funkci srdce a cév. Udržuje je zdravé, pevné a pružné, a tím minimalizuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Kysané zelí také snižuje krevní tlak a bojuje proti vysokému cholesterolu.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Přispívá k silnějším kostem

Vitamín K2, který kysané zelí obsahuje, značně působí na pevnost a pružnost kostí a kloubů. Pravidelnou konzumací této potraviny tak sami pocítíte, že vaše kosti jsou mnohem pevnější než dříve. Proto se také doporučuje konzumovat kysané zelí po zranění kostí či kloubů, a přispět tak k jejich bezproblémovému zacelení a srůstu.

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
120 lidí právě čte
Zobrazit další články