Křen pomůže na nachlazení, pomocnou ruku podá i při dýchacích potížích

Brukvovitá zelenina typická dlouhým bílým kořenem a zelenými listy. Křen není typický jen svou chutí, přináší i celou řadu zdravotních výhod.

i Zdroj fotografie: Kagor / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Předpokládá se, že křen pochází z východní Evropy. Řadí se spolu s hořčicí, wasabi, zelím, brokolicí a kapustou mezi brukvovitou zeleninu. Je charakteristický svou vůní a chutí, za kterou může hořčičný olej. Ten vzniká při odříznutí kořene ze sloučeniny zvané sinigrin. Většinou se konzumuje v malých dávkách a tudíž je nízkokalorický. Lizzie Streit, MS, RDN, LD uvádí, že se křen chlubí obsahem vápníku, hořčíku, draslíku i kyseliny listové. A především glukosinolátové sloučeniny, která poskytuje řadu zdravotních benefitů.

Zdravotní výhody konzumace křenu

Glukosinoláty a isothiokyanáty, které jsou v křenu hojně zastoupené, pomáhají chránit tělo před rakovinou. Inhibují totiž růst rakovinných buněk a podporují jejich smrt. Sloučenina sinigrin zase působí jako antioxidant, který bojuje proti poškození buněk způsobenému volnými radikály. I to pomůže jako prevence proti rakovině. Toto podpoří též obsažený enzym peroxidáza, která pomáhá aktivovat a posilovat protirakovinné účinky.

Hořčičný olej, který se uvolňuje při řezání kořene křenu má zase silné antibakteriální vlastnosti. Bylo zjištěno, že je účinný v boji proti nebezpečným bakteriím, například E. Coli či Salmonella. Křen způsobuje pálení v dutinách, ať už nosu či krku, a právě díky této schopnosti se využívá k léčbě nachlazení a také při dýchacích potížích. Při léčbě akutních infekcí dutin může být křen dokonce stejně účinný jako tradiční antibiotika.

iZdroj fotografie: Flickr

Možné vedlejší účinky

Křen je možné konzumovat ve stravě, ale také v podobě potravinového doplňku. Tak či tak o možných vedlejších účincích jeho konzumace zatím neexistuje velké množství informací. Problémy může způsobit jeho štiplavost, je nutné ho používat střídmě, aby nedošlo k podráždění úst, nosu ani žaludku. Zvláštní problém může nastat u lidí se žaludečními vředy, zažívacími problémy nebo také se zánětlivým onemocněním střev.

Recept na křenový sirup

Křenový sirup vám pomůže zrychlit metabolismus a také podpoří zdraví mozku, žaludku a střev. Užitečný bude také v boji proti psychické nebo fyzické únavě. Pro přípravu budete potřebovat 4 citróny, 3 lžíce medu, zázvor, 2 lžičky skořice a 1 čerstvý křen. Nejprve rozmixujte křen se zázvorem. Poté do směsi přidejte šťávu citrónů a pokračujte v míchání. Když se ingredience spojí, přidejte skořici a med. Směs skladujte v ledničce a konzumujte lžičku alespoň 2x denně před jídlem.

Jak křen využíváte jako domácí lék?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
114 lidí právě čte
Zobrazit další články
DámskýDeník
DámskýDeník
Lepší spánek bez prášků: realita i pro vás
Události247
Události247
Bývalí čeští prezidenti dostanou přidáno. Renta se jim může navýšit až dvojnásobně
VědaŽivě
VědaŽivě
Město Dvaraka podle badatelů zničila mimozemská loď. Jakmile se jim ale teorie začala potvrzovat, vláda je zařízla
adbz
adbz
Surfinie ocení hnojivo z banánové slupky. Vlastnostmi se může rovnat chemickým přípravkům