Elixír zdraví roste na louce: Pampeliškový čaj pomůže z odvodněním, podpoří zdraví jater a pomůže na zažívací potíže

Pampeliškový čaj disponuje mnoha zdravotními přínosy, ze kterých může těžit naprosto každý. Stačí jej přidat do svého jídelníčku a změnu poznáte brzy.

i Zdroj fotografie: Stinkie Pinkie / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Ačkoliv jsou pampelišky pro většinu lidí pouhým plevelem, jedná se o rostliny, které disponují mnoha zdraví přínosnými vlastnostmi. Ve skutečnosti dokáží podpořit funkci jater, zmírňují zažívací potíže, a podle lékařky Debra Rose Wilson mohou být dokonce skvělou náhražkou kávy. A právě jedním z nejlepších způsobů, jak je konzumovat, je ve formě teplého čaje – tedy nálevu z listů této léčivé rostliny nebo z pražených pampeliškových kořenů. Oba dva jsou považovány za zcela bezpečné a můžete je použít k různým účelům. 

1) Zvyšují vylučování moči 

Pokud se neustále cítíte zavodnění a máte problémy s vylučováním tekutin z těla ven, pampeliškový čaj může být tím pravým léčivem přímo pro vás. Působí totiž jako účinné diuretikum, které pomáhá zvyšovat produkci moči. Jedná se o poměrně běžné problémy, které způsobuje nezdravý životní styl a především také špatně nastavený jídelníček. Abyste se těchto nepříjemností zbavili nebo se před nimi dokázali lépe chránit, stačí si denně dopřát dvě porce pampeliškového čaje. Rozdíl zaznamenáte již během několika dní. 

2) Podporuje zdraví jater

Kořen pampelišky je v tradiční medicíně již dlouhá staletí považován za účinné tonikum pro játra, protože podle zastánců tohoto směru zvyšuje tok žluči. To znamená, že čaj z této blahodárné rostliny pomáhá detoxikovat játra, čímž také předchází kožním onemocněním, poruchám zraku a skvěle chrání před onemocněními tohoto důležitého orgánu. Stejně tak stojí za zmínku, že zvyšuje vylučování moči z těla ven, a tím také ulehčuje funkci ledvin. Abyste získali co nejlepší výsledky, stačí si dopřát jeden šálek denně. 

3) Přírodní náhražka kávy

V současné době se hovoří o pampeliškovém čaji jako o skvělé náhražce kávy. Abyste ji využili pro tento účel, musíte si však zakoupit vhodný prostředek v lékárně či specializovaném obchodě nebo si jej připravit sami. Stačí nasbírat dostatek kořínků z této rostliny a poté je upražit do tmavě hnědé barvy. Ty poté spařte ve vodě, sceďte a vychutnejte si je jako lahodný nápoj, po kterém si na kávu ani nevzpomenete. Před sběrem se však ujistěte, že pampelišky nebyly postřikovány insekticidy. 

iZdroj fotografie: iStock

4) Zmírňuje zažívací potíže

Čaj z kořene pampelišky disponuje mnoha pozitivními účinky na trávicí systém – je ovšem důležité dodat, že většina důkazů, které by tuto skutečnost mohli podpořit, je bohužel neoficiálních. Stojí však za zmínku, že v tradiční medicíně se nálev z této rostliny používá již dlouhá staletí ke zlepšení chuti k jídlu, zklidnění drobných zažívacích potíží a případně také ke zmírnění zácpy. Pokud se potýkáte s těmito problémy, raději se před jejím užíváním poraďte se svým praktickým lékařem. 

5) Předchází infekci močových cest a rakovině 

Kořeny pampelišky mohou podle některých poznatků pomáhat předcházet infekcím močových cest – její účinky byly však nejsilnější v kombinaci s uva ursi, další léčivou bylinou. Odborníci předpokládají, že těmito schopnostmi disponuje především díky svým antibakteriálním vlastnostem a podpoře vylučování tekutin z těla ven. V současné době také mnoho společností testuje účinky pampelišky proti rakovině a výsledky se zatím zdají být více než slibné. Je ovšem zapotřebí, aby bylo provedeno více výzkumů. 

Jak často pijete pampeliškový čaj vy?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
50 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články