Česnek se řadí mezi zdravé potraviny. Jsou však chvíle, kdy může být jedovatý a tělu nebezpečný

Bez česneku si spoustu jídel nedokážeme představit. Přináší pokrmům nezaměnitelnou chuť. Bohužel může být i zdraví škodlivý.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Například lékař Jan Šula tvrdí, že pomocí česneku a dalších surovin se lze za pouhé tři dny vyléčit z chřipky. Sám prý česnek pro léčbu používá. Česnek má pro naše zdraví bezesporu určité výhody a přínosy. Bohužel však některé druhy česneku mohou našemu zdraví naopak ublížit, ba dokonce mohou být jedovaté. Je tedy třeba dbát na to, jaký česnek konzumujete.

Raději od místních

Vhodné je kupovat si česnek od místních pěstitelů. Čínský česnek nikdy nebude tak kvalitní, a navíc o něm opravdu zhola nic nevíte. Právě čínský česnek je díky lesklé barvě a pěknému vzhledu populární. Je třeba podotknout, že až 80 % celosvětově prodaného česneku se vyrábí právě v Číně. Tento stát však produkuje dva rozdílné druhy česneku, a to organický a anorganický. Oba jsou však plné bělidel a pesticidů. Právě proto na pohled vypadají tak pěkně.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Chemikálie jsou na česneku proto, aby zabránily jeho klíčení. Česnek přirozené obsahuje tmavé skvrny, které odrazují od koupě, proto ho v Číně bělí chlórem, aby vypadal atraktivněji a čistěji. Bohužel chlór může být rakovinotvorný. Jestliže tedy v obchodě uvidíte běloskvoucí česnek je pravděpodobné, že byl chemicky bělený. Ideálně ho tedy nekupujte a nechte ho ležet.  

Pesticidy jsou povinné

Smutné je, že podle čínských zákonů je pro zemědělce povinné postřikovat plodiny pesticidy. Ty obsahují methylbromid, který pomáhá bojovat proti hmyzu. Pro lidi je však zdraví škodliví. Navíc se takový česnek pěstuje v neupravené odpadní vodě. Ta může obsahovat olovo nebo siřičitany. Česnek je kvůli transportu také konzervovaný při nízkých teplotách. Takový česnek tedy rozhodně našemu zdraví neprospívá a jen těžko nás vyléčí z nemoci. Ba právě naopak.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Vhodné není ani skladování česneku ve velkém množství. Přílišné skladování česneku totiž může vést k poklesu allicinu. A to je právě sloučenina, díky které je česnek tolik zdravý. A jak poznáte kvalitní zdravý česnek? Jeho chuť je opravdu výrazná. Česnek je měkký, lehký a méně baňatý. Navíc by při nákupu měl obsahovat i kořeny. Vhodné je rozhodnout se pro nákup od místních pěstitelů na trzích než kupovat česnek v supermarketu.

Jak často používáte česnek?

Zdroj: Timesofindia

Diskuze Vstoupit do diskuze
90 lidí právě čte
Autor článku

Šimon Dvořák

Zobrazit další články