Několik skutečností o červené cibuli, které jste možná nevěděli. Co vše obsahuje a proč byste ji měli konzumovat častěji.
Až příště uvidíte červenou cibuli, vzpomeňte si na její účinky. Jedná se totiž o antibakteriální poklad, což ví každá správná babička. Existuje jí více druhů, přičemž každá má pozitivní účinky na zdraví. Cibule dokáže zabít choroboplodné zárodky a snižuje množství špatných bakterií ve vašem těle a dokonce i na kůži. Navíc obsahuje velké množství antioxidantů, flavonoidů, vitamínů a minerálů, které napomáhají mimo jiné i předcházet stárnutí.
Hotový zázrak pro štítnou žlázu
Když se řekne cibule, možná se vám vybaví štípání a slzení očí při jejím krájení. Přírodní sloučeniny v cibuli ale nejenže způsobují pláč, ale také významnou mírou prospívají našemu zdraví. Antioxidanty v ní obsažené zpomalují proces stárnutí a snižují riziko onemocnění štítné žlázy. Když budete třeba červenou cibuli konzumovat dostatečně často, jistě uvidíte pozitivní výsledky. Červená cibule totiž čistí krev a kvercetin v ní obsažení snižuje riziko infekcí.
Dokáže také snižovat krevní tlak, což ulevuje rovněž i vaší štítné žláze. Pro tu je červená cibule doslova poklad. Nejenom že její konzumace snižuje riziko onemocnění štítné žlázy, ale dokáže pomoci s její rovnováhou. Pro použití cibule k ozdravení štítné žlázy rozkrojte červenou cibuli napůl a masírujte s ní celý krk. Poté šťávu z cibule nechte přes noc na krku působit a umyjte až následující ráno. Činnost štítné žlázy podpoří jak samotná masáž, tak i šťáva z cibule.
Cibule působí na lidské tělo i psychiku
Ve výzkumech ohledně obsahu antioxidantů v jednotlivých druzích cibulí jasně vítězí ta červená. Obsahuje totiž antokyany, které významně napomáhají našemu zdraví. Cibule krom antokyanů a flavonoidů obsahuje také důležité vitamíny a minerály, jako je vitamin C, mangan, biotin, měď, fosfor, kyselina listová, vitamin B6 či vlánkninu. Rovněž stojí za zmínku i vynikající kvalita a množství bílkovin, obsažených v jedné cibuli.
Její konzumace působí také na psychiku. Díky již zmíněným flavonoidům totiž snižuje riziko deprese a zlepšuje náladu. To je mimo jiné podpořené také již zmíněným účinkem na štítnou žlázu. Z cibule se dá vyrobit spousta lahodných jídel. Jen stěží by bez ní šly upéct výpečky, ale neobejdou se bez ní ani saláty, dresinky, či pomazánky. S chutí si ji můžete nakrájet na kolečka a dát na chleba s máslem a solí.