Opravdu vitamín D zmírní příznaky covid-19 a ochrání před nákazou? Odborníci mají jasno

Podzim je zde a s ním celá řada nemocí a nachlazení. Zapomínat nesmíme ani na přetrvávající koronavirus, stále se musíme chránit. Pomoci ale může i obyčejný vitamín D.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Podzim je v plném proudu a s ním neodmyslitelně také období nachlazení a nemocí jako takových. Ty bývají většinou respiračního rázu a napadají především dýchací soustavu. Ke klasické rýmě, jakou známe, se však již před více než rokem přidal také velmi nakažlivý a zákeřný koronavirus, proti kterému se do dnešního dne snaží bojovat lékaři i vědci po celém světě. Kromě očkování, které se nedávno proti viru covid-19 zajistilo, můžete své zdraví chránit i dalšími způsoby. Jedním z nich je také vitamín D, jak uvedla Katherine Marengo LDN, R.D.

Když zaútočí covid-19

I když se jedná snad o nejsledovanější nemoc za poslední rok, je dobré si připomenout, jak takový koronavirus vypadá a jak se nemoc projevuje. Zpočátku se totiž může zdát, že máte pouze obyčejnou rýmu nebo pořádné nachlazení, zdání však může klamat. Po ztrátě chuti nebo čichu a déle přetrvávajících horečkách je nejlepší možností navštívit lékaře nebo si vyzkoušet domácí samotest na přítomnost této nemoci.

iZdroj fotografie: Depositphotos

V lepším případě o ní ani nebudete vědět nebo budou její příznaky velmi slabé a projdete jimi raz dva. V horším případě se tento vir přesouvá nejčastěji do plic, kde umí způsobit nehezkou paseku a skončit můžete i na plicní ventilaci a s celou řadou zdravotních potíží i mimo respirační ústrojí.

Vitamin D a jeho prospěšnost

Vitamín D patří mezi vitamíny dobře rozpustné v tucích a pro tělo je skutečně nezbytnou složkou, která hraje klíčovou roli v celé řadě funkcí a reakcí. Co se pak týče zdrojů této složky, nejčastěji ji najdeme v mořských rybách, jako jsou losos, tuňák nebo makrela, ale i ve vejcích, mléku a mléčných výrobcích, a také v hovězích játrech nebo houbách šitake.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Dalším významným a nepostradatelným zdrojem vitamínu D je slunce. To se však s přicházejícím podzimem ukazuje čím dál méně, a je proto podstatné doplňovat tento vitamín z jiného zdroje tak, aby jeho hladina neklesla pod požadované množství. Je tedy na místě zvýšit podíl mořských ryb či rybího oleje a dalších zmíněných potravin, sáhnout však můžete také po doplňcích stravy, které tento vitamín obsahují.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Co se konkrétního významu vitaminu D týká, jedná se o něco, co je pro tělo skutečně důležité. Tato složka totiž, více než jiné, podporuje přirozenou funkci imunitního systému a tvorbu takzvaných T-buněk a makrofágů, které lidské tělo chrání před škodlivými patogeny. Zkrátka a jasně, vitamín D posiluje imunitu a obranyschopnost těla. To tak může mnohem lépe bojovat s nejrůznějšími viry, bakteriemi, ale i infekcemi a jinými škodlivými látkami.

Vitamin D a covid-19

Ačkoliv na covid-19 pořád neexistuje účinná léčba ani vakcína, která by zcela znemožnila nakažení, je zde několik způsobů, jak se před touto nemocí chránit. Na prvním místě je samozřejmě absence kontaktu s momentálně nakaženými, dále je velmi důležitá hygiena a bezpečnostní předpisy, vše ale začíná především u vaší imunity.

iZdroj fotografie: Pexels.com

Tu je tedy důležité budovat a neustále posilovat, zejména stravou a životním stylem. Nesmí chybět ani správná dávka vitamínů, mezi kterými je i vitamín D. Podle nedávné studie totiž znatelně napomáhá snižovat riziko nákazy, a také zmírňuje příznaky tohoto respiračního onemocnění. Pacienti, kteří vitamín D pravidelně užívali nebo jej měli dostatek ze stravy, měli mnohem slabší symptomy než ti, kteří jej měli v těle nedostatečné množství.

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
126 lidí právě čte
Zobrazit další články