Jak moc špatná jsou ve skutečnosti smažená jídla pro srdce a mentální kondici?

Smažené jídlo má v oblibě dnes snad každý. Odborníci však jeho nadměrnou konzumaci nedoporučují. Jaká jsou rizika a jak moc bychom ho měli omezit?

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Snad každý si rád pochutná na lahodných křupavých pokrmech, protože jim jednoduše nejde odolat. Existuje však mnoho důvodů, proč jejich konzumaci zdravotní experti nedoporučují. Problém je totiž v tom, že potraviny při smažení nasávají veliké množství oleje. Vzhledem k nutričním hodnotám, kdy se jedna lžíce oleje rovná 14 g tuku a 120 kaloriím, nám mohou smažené pochoutky způsobit nabírání váhy. 

Smažená jídla a vaše zdraví

Zdraví by mělo být na prvním místě každého z nás, proto se podívejme na možné zdravotní problémy, které mohou smažená jídla způsobit.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Riziko srdečních onemocnění

Recenze 17 studií v roce 2021 ukázala, že z 562 445 lidí měli ti, kteří jedli často smažené jídlo, o 22 procent vyšší pravděpodobnost vzniku srdečních onemocnění a rovněž o 28 procent vyšší pravděpodobnost výskytu závažné kardiovaskulární příhody, jako je mrtvice nebo srdeční selhání.

iZdroj fotografie: Depositphotos

„Velké množství tuku v potravě, přebytečné kalorie a trans-mastné kyseliny ze smažených potravin mohou být důvody pro vyšší riziko kardiovaskulárních onemocnění,“ říká spoluautor studie Fulan Hu, docent veřejného zdraví.

Riziko cukrovky 2. typu 

Tento typ cukrovky může vypadat, že závisí pouze na sacharidech, ale záleží také na tělesné hmotnosti. „Přírůstek hmotnosti může tělu ztěžovat správné užití inzulínu a může zvýšit hladinu cukru v krvi,“ říká odborník. Jelikož jsou smažená jídla velmi kalorická, konzumujete více prázdných živin, které tělo nepotřebuje.“ Pokud budete jíst nadměrné množství smažených potravin, je pravděpodobné, že to povede k cukrovce. 

Jak na zdravá smažená jídla

I přes všechna rizika je zde cesta, jak si dopřát smažená jídla ve zdravější formě. Pro zdravé smažení odborníci na výživu doporučují avokádový či řepkový olej. Jsou bohaté na mononenasycené tuky, které nezpůsobují pro srdce větší riziko. Navíc se při vysokých teplotách nerozbijí. 

iZdroj fotografie: Depositphotos

Jídlo vždy přidejte do pánve až ve chvíli, kdy je olej pořádně zahřátý, abyste ho mohli vytáhnout v co nejkratší době, tím nasaje mnohem menší množství oleje. Šetřete se strouhankou, ta hraje důležitou roli při nasávání oleje, čím je jí více, tím více ho nasaje. Nakonec zvažte, zda je smažení opravdu třeba a není možnost jídlo připravit v troubě, kde se oleji můžeme absolutně vyhnout.

Zdroj: The Healthy

Diskuze Vstoupit do diskuze
79 lidí právě čte
Zobrazit další články