Olivový olej s citronem chrání tělo před záněty, podporuje čištění a správnou činnost jater, srdce i mozku a prospívá zažívání.
Olivový olej s citronem není jen skvělý základ salátové zálivky. Je to spojení dvou přírodních produktů, které se v lidové medicíně užívají již od nepaměti a společně nabízejí skutečně širokou škálu zdravotních výhod. Tato kombinace poskytuje tělu mnoho prospěšných látek, které mohou posílit imunitní systém, podpořit trávicí systém a snižovat záněty. Obě dvě složky obsahují polyfenoly, které dle vědeckých výzkumů chrání tělo před záněty a vznikem závažných onemocnění, včetně aterosklerózy či rakoviny.
Olivový olej je zdravý pro srdce i pro mozek
Jak vysvětlují odborníci z Healthline, olivový olej je bohatý na mononenasycenou kyselinu olejovou. Tato mastná kyselina má mnoho pozitivních účinků na zdraví, jako například:
- bojuje proti zánětům
- podporuje zdraví srdce
- podporuje trávicí systém
- posiluje imunitu
- pomáhá při detoxikaci (čistí játra a trávicí systém)
- snižuje riziko mozkové mrtvice
- snižuje hladinu cholesterolu
Citron brání vzniku a rozvoji chronických onemocnění
Jak jsme již na JakZdravě několikrát zmiňovali, citron pomáhá v boji proti vysokému cholesterolu, podporuje čištění tepen a celkovou detoxikaci, podporuje správnou činnost imunitního systému a jater, zlepšuje obranyschopnost proti různým druhům infekcí. Citrony jsou obecně považovány za velmi zdravé a u některých chronických nemocí jsou přírodními léčiteli ordinovány jako doplňová léčba.
A nejen jimi. Například Americká Diabetická Asociace uvádí citrony jako superpotravinu pro diabetiky. Odborníci jej také doporučují jako skvělou prevenci vzniku ledvinových cyst a dalších chronických onemocnění.
Recept na olivový olej s citronem
Pokud chcete olivový olej s citronem použít jako lék, dbejte hlavně na kvalitu surovin. Jediné, co pak musíte udělat, je smíchat šťávu z 1 citronu s 1 lžící olivového oleje. Užívejte jednu lžičku této směsi ráno nalačno a brzy poznáte její skvělé účinky. Olivový olej s citronem můžete také použít jako základ pro salátové dresinky, do marinád na maso či zeleninu nebo jej přidat do různých pokrmů.