Kefír je elixír užitečných bakterií podporující zdraví střev a imunity. Nesprávné množství však může způsobit až kóma

Kefír je složený z živých bakterií a kefírového zrna. Mnoho lidí tento nápoj pije hlavně kvůli obsaženým probiotickým bakteriím, které prospívají našim střevům.

Kefír i Zdroj fotografie: Uživatel Svorad / Creative Commons / CC BY SA
                   

Lidé pijí kefír hlavně kvůli probiotickým bakteriím, které jsou přínosné pro naše střeva. Tyto bakterie utvářejí nepříznivé prostředí pro látky, které škodí našemu tělu, a tím je vypuzují ven. Doma vyrobený kefír je mnohem prospěšnější než kefír zakoupený v obchodě, protože je více obohacený probiotiky. Tímto tématem se zabývá například naturopatik Lana Butner.

V čem vám kefír může pomoct?

Víte, kde se nacházejí probiotika? Tyto užitečné a důležité bakterie najdete ve střevech, je to směs z více než 400 druhů dobrých a špatných bakterií, které ve střevech zneškodňují bakterie, které vám škodí, a také utváří dobrou imunitu a pomáhají vám trávit a zpracovávat potravu.

Kefírová zrna iZdroj fotografie: A. Kniesel / Creative Commons / CC BY SA

Vyjma toho je kefír doporučován i lékaři jako přírodní lék na mnoho běžných zdravotních potíží. Může vyléčit akné, alergie, chronický únavový syndrom, zácpu, deprese, diabetes, ekzém, vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol, nespavost, syndrom dráždivého tračníku (IBS) a spoustu dalších potíží.

Pomůže překonat i laktózovou intoleranci

Někteří lidé trpí laktózovou intolerancí, to znamená, že nemůžou pít ani jíst nic, co je vyrobeno z mléka. Roku 2003 si studie Journal of the American Dietetic Association vybrala 15 dospělých lidí, kteří trpěli laktózovou intolerancí. Na těchto lidech se následně prováděly testy, a to takové, že se jim podávalo jídlo a nápoje vyrobené z mléka. Výsledky nakonec ukázaly, že po konzumaci kefíru se jim rapidně zlepšilo trávení, a dokonce i intolerance k laktóze.

Probiotické bakterie iZdroj fotografie: Hadassa Loth de Oliveira / Creative Commons / CC BY SA

Kefírové nápoje můžou zmírnit i bolest břicha a průjem, který se může objevit díky tomu, že ve střevech nejsou přítomná probiotika, nebo se objevuje i po konzumaci některých antibiotik. Proto se probiotika užívají i při konzumaci antibiotik a jiných léků. Probiotika jsou i ve formě léků, ale kdo chce přírodní cestu, může si zvolit kefírové nápoje.

Zlepšuje hustotu kostí a kontrola cholesterolu je mýtus

Kefír v sobě uchovává i některé minerály jako jsou vápník a vitamín K2, které pomáhají ke správné hustotě kostí a ke vstřebávání vápníku. Studie, která byla prováděna po dobu šesti měsíců zjistila, že lidem, kteří trpěli na osteoporózu a kterým byl podán kefír, se zvýšila minerální hustota v kyčelních kostech.

Lidská kostra iZdroj fotografie: Uživatel Divotomezove / Public Domain

Mnoho lidí tvrdí, že pití kefíru zajišťuje kontrolu hladiny cholesterolu v krvi a zaručuje zdravé srdce. Tak to ale není. Studie Complementary and Alternative Medicine tvrdí, že po konzumaci kefíru se cholesterol nesnižuje. Pozvala si na výzkum lidi s vysokým obsahem cholesterolu v krvi a zjistila, že po konzumaci kefíru, nebo jiných potravin s obsahem stejných látek, žádný z nápojů cholesterol nesnížil.

Pozor na vedlejší účinky při konzumaci kefíru

Je obecně známo, že jsou kefírové nápoje prospěšné pro naše tělo a zdraví, ale nadmíru velká konzumace kefíru nám může zajistit i nežádané vedlejší účinky jako například zácpu, plynatost a nepříjemné střevní křeče, které byste následně musely řešit se svým ošetřujícím lékařem a tlumit jinými léčivy.

Bolest břicha a zácpa iZdroj fotografie: Darko Djurin / Creative Commons / Public Domain

Díky tomu, že kefír obsahuje vysoký inzulinemický index, čímž způsobuje vyšší tvořivost a uvolňování inzulínu ze slinivky břišní, může způsobit hypoglykémii až hypoglykemické kóma, což je velice nebezpečné. Proto by se kefír neměl používat k samoléčbě zdravotního stavu, to raději nechte na lékařích.

A jak chutnají kefírové nápoje vám?

Zdroj: Verywellhealth, Wikipedia

Diskuze Vstoupit do diskuze
59 lidí právě čte
Zobrazit další články