Ať už trpíte zažívacími problémy nebo hledáte způsob, jak podpořit své celkové zdraví, kefír může být vaším cenným spojencem. Pijte jej ideálně denně.
Kefír je tradiční fermentovaný mléčný nápoj pocházející z Kavkazu. V současné době je ohromně populární, a to díky svým zdravotním přínosům. Vyrábí se již ze všech druhů mléka, včetně těch rostlinných, jeho výhod si tak mohou užívat i vegani a lidé s intolerancí mléka. Nutriční specialistka Jo Lewin vysvětluje, že kefír je cenným zdrojem probiotik, vitamínů a minerálů, má tedy pozitivní účinky na trávicí systém a celkové zdraví.
Jak se vyrábí kefír
Kefír je fermentovaný nápoj, který se vyrábí z mléka pomocí kefírových zrn, jež obsahují symbiotickou kulturu bakterií a kvasinek. Během fermentace dochází k přeměně laktózy (mléčného cukru) na kyselinu mléčnou, oxid uhličitý a alkohol, což vytváří charakteristickou chuť a texturu kefíru. Existují různé druhy kefíru, včetně mléčného a vodního kefíru, přičemž každý má své specifické vlastnosti a přínosy. Konkrétní recepty na jejich výrobu jsme s vámi již na JakZdravě sdíleli.
Kefír pomáhá s celou řadou zdravotních problémů
Nutriční specialistka Sade Meeks, MS, RD vysvětluje, že zdravotní přínosy kefíru jsou neuvěřitelně široké. Jak jsme již v úvodu zmínili, obsahuje probiotika, která podporují zdravou střevní mikroflóru tím, že zvyšují počet prospěšných bakterií ve střevě, což zlepšuje trávení a vstřebávání živin.
Také je bohatý na vitamíny a minerály, které posilují imunitní systém, patří mezi ně například vitamín B12, riboflavin, vápník, hořčík a vitamin D. Může též pomoci zmírnit nevolnost, zklidnit žaludek a potlačit zvracení.
Kefír může pomoci i se závažnějšími chorobami
Jak jsme již na JakZdravě informovali, kefír má také silné antibakteriální účinky a působí protizánětlivě. Omezuje růst patogenních bakterií a kvasinek. Podle výzkumů může také zlepšovat zdraví kostí a snižovat riziko osteoporózy i některých druhů rakoviny.
Kefír pijte ideálně každý den
Chcete-li využít přínosů kefíru, je důležité jej správně začlenit do své stravy a konzumovat jej ideálně denně. Kefír můžete konzumovat samotný, přidávat jej do smoothies, používat jako základ pro zdravé dezerty nebo přimíchávat do salátových dresinků.