Tajemstvím věčného mládí rozluštěno. Pití červeného vína a ujídání hořké čokolády je klíčem, radí experti

Pravděpodobně jste už slyšeli o blahodárných vlastnostech červeného vína a tmavé hořké čokolády. Jak ale zastavují proces stárnutí?

i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Červené víno a konzumace čokolády by mohly zabránit stárnutí. Obě položky jsou totiž označovány za polyfenický antioxidační bioflavonoid (resveratrol), který je klasifikovaný jako fytoestrogen. Ten je schopný pozitivně spolupracovat s estrogenovými receptory, čímž napomáhá mladšímu vzhledu kůže. Červené víno je jeho nejlepším zdrojem, protože se vyskytuje nejvíce v červených hroznech, tmavých bobulích a surovém kakau.

Resveratrol, studie a slova odborníků

Určité typy proteinů, takzvané spojovací faktory, se v našem těle s věkem stávají neaktivní. Při studii ale odborníci přidali do těchto stárnoucích lidských buněk složky resveratrolu a tím je znovu aktivovali. „Když jsem viděl, jak se některé buňky omlazují, nemohl jsem tomu uvěřit. Staré buňky vypadaly jako mladé buňky. Bylo to jako kouzlo. Pokusy jsem několikrát opakoval a v každém případě došlo k omlazení. Jsem velmi nadšený z potenciálu tohoto výzkumu,“ doplnil k výsledkům Dr. Latorre.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Jednou z nejvýznamnějších biologických aktivit resveratrolu, která byla v posledních letech důkladně prozkoumána, byl také jeho chemopreventivní potenciál vůči rakovině. Ve skutečnosti je prokázané, že blokuje proces vícestupňové karcinogeneze ve fázi zahájení nádoru, jeho podpoře a vývoji. Antioxidanty obsažené v resveratrolu mohou na rozdíl od jiných antioxidantů procházet hematoencefalickou bariérou a chránit mozek a nervový systém.

Resveratrol v červeném víně a čokoládě pomáhá našemu zdraví

Výzkumy také ukázaly, že resveratrol může předcházet cukrovce a obezitě, podporuje trávení a dodává tělu energii. Konzumace červeného vína nabízí mnoho dalších zdravotních výhod jako: 

  • Snižuje riziko demence: Konzumace jedné sklenice vína každý den snižuje riziko demence a Alzheimerovy choroby.
  • Snížené riziko deprese: Studie u lidí středního a staršího věku ukázala, že ti, kteří vypili 2 sklenice červeného vína týdně, měli menší pravděpodobnost propadnout depresi.
  • Snižuje inzulínovou rezistenci: Konzumace dvou sklenic červeného vína denně po dobu 4 týdnů může snížit inzulínovou rezistenci.
iZdroj fotografie: Depositphotos

Tmavá hořká čokoláda se 70 až 85 procent kakaa nám zase dokáže pomoci nejen díky obsahu resveratrolu, ale také minerálů a velkého množství vlákniny:

  • Zlepšuje průtok krve
  • Snižuje svůj krevní tlak
  • Zvyšuje HDL a chrání LDL před oxidací
  • Snižuje riziko srdečních onemocnění
  • Chrání pokožku před sluncem
  • Zlepšuje funkci mozku

Zdroj: Rejuvant

Diskuze Vstoupit do diskuze
110 lidí právě čte
Zobrazit další články