Do styku s mikroplasty přicházíme denně –⁠ objevují se totiž například i v pivu. Co to znamená pro lidský organismus?

Přebytek plastového odpadu na planetě způsobil, že se můžete s mikroplasty setkat i v některých potravinách. Jejich toxicita představuje nebezpečí pro lidské zdraví.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Většina lidí používá plasty v podstatě každý den. Jde ovšem o materiál, který není biologicky rozložitelný, a proto se postupem času rozpadá pouze na drobné kousky zvané mikroplasty, které mohou být velmi škodlivé pro životní prostředí. Jak ale říká odbornice Heather Grey, nedávné studie navíc prokázaly, že se tyto nebezpečné látky běžně vyskytují také v některých potravinách, zejména mořských plodech. Níže se proto můžete seznámit s možnými důsledky, které tato skutečnost může mít na lidský život. 

Jsou všude okolo  

Mikroplasty jsou malé kousky plastů, které vznikají buď za účelem použití, například jako nezbytná součást zubní pasty a peelingů, ale také při rozkladu větších plastů v přírodním prostředí, což má velký dopad na živočichy, kteří zde žijí. Kvůli nadměrné světové spotřebě plastu se tak v současné době můžeme setkat s mikroplasty téměř všude, včetně oceánů, řek nebo půdě – bohužel však v natolik velkém množství, které již může mít drastický dopad na naše zdraví

iZdroj fotografie: Depositphotos

Odborníci odhadují, že v důsledku rostoucí spotřeby plastů ve světě se do oceánů každoročně dostane 8,8 milionů tun plastového odpadu – ve skutečnosti již neuvěřitelných 276 000 tun tohoto plastového odpadu v současné době plave na vodě. Tato masa se nazývá „Velká tichomořská odpadková skvrna“ a svou neuvěřitelnou velikostí odpovídá čtyřnásobku rozlohy sousedního Německa.  

Mikroplasty v potravinách

Mikroplasty se stále častěji vyskytují v mnoha různých prostředích, což má za následek, že se mohou objevit také v některých potravinách – již několik studií potvrdilo, že se tyto nebezpečné částice mohou vyskytovat například v mořské soli, medu a pivu (samozřejmě ne u každého výrobce). Nejčastějším zdrojem mikroplastů jsou však podle odborníků se vší pravděpodobností mořské plody. 

Vzhledem k tomu, že se mikroplasty vyskytují zejména v mořské vodě (viz odstavec nahoře), si jich začaly všímat také ryby a další mořské organismy, které je v současné době běžně konzumují. Jelikož se však tyto částice nerozkládají, živočichové je v důsledku nemohou plně strávit, a tak zůstávají přítomny v jejich těle – to však může mít velký dopad i na naše zdraví nebo zdraví predátorů, kteří je v hlubokých vodách oceánu loví. Nejvyššímu riziku kontaminace jsou vystaveny mušle a ústřice. 

Vliv mikroplastů na lidské zdraví

Přestože řada studií prokázala, že se mikroplasty mohou objevit v některých běžně dostupných potravinách, stále není jasné, jaký vliv mohou ve skutečnosti mít na lidské zdraví. Dosavadní výzkumy na myších však prokázaly, že ftaláty, druh chemické látky používané k výrobě pružných plastů, zvyšují riziko vzniku buněk rakoviny prsu – bohužel však tyto výsledky kvůli nedostatku dalších informací nelze zobecnit na člověka. Odborníci tak prozatím vyzkoušeli některé další experimenty, při kterých myši krmili mikroplasty.

iZdroj fotografie: Pexels

Během výzkumů si odborníci všimli, že se mikroplasty hromadily v játrech, ledvinách a střevech, kde také zvyšovaly hladinu molekul oxidačního stresu – a to až na takovou úroveň, která může být toxická pro lidský mozek. Kromě toho byla nedávno objevena přítomnost mikroplastů také v těle člověka, zejména v jeho plicích. Odborníci tuto skutečnost připisují přítomnosti těchto nebezpečných částic ve vzduchu.  

Co si myslíte o vlivu mikroplastů vy?

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
90 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články