Používáte mikrovlnku? Raději toho nechte, může to dopadnout špatně

Není nic rychlejšího než ohřát jídlo v mikrovlnné troubě. Dnešní mikrovlnky umí dokonce smažit, rozmrazovat a další vymoženosti. Zda je to bezpečné, zkoumali i odborníci.

Žena vařící v mikrovlnné troubě i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Používání mikrovlnné trouby usnadňuje lidem život. Jenže za toto pohodlí můžete zaplatit daň v podobě zdravotních potíží. O tom, zda je používání mikrovlnné trouby bezpečné, debatovali odborníci po několik let. Jaké z toho vyvodili závěry? Možná budete překvapení, jaká rizika vám z používání mikrovlnky hrozí.

Nerovnoměrné ohřívání

Když si ohřejete jídlo, často se vám stane, že je na některých místech horké a na jiných naprosto studené. Mikrovlnka ohřívá jídlo jen v určitém bodě, což způsobuje tyto teplotní rozdíly. To představuje riziko jako každá nedostatečně tepelně zpracovaná potravina. Pokud obsahovala mikroby, mohou tam zůstat a způsobit vám zdravotní potíže.

Podle webu Haelthline je důležité se ujistit, zda bylo jídlo dostatečně ohřáté, abyste se vyhnuli otravě jídlem. Její příznaky popisujeme na JakZdravě ve starším článku. Přehřívání jídla se také nedoporučuje, aby se nepoškodila nádoba, ve které jídlo ohříváte a nepopálili jste se. Proto po důkladném zahřátí jídla nechte vaši pochoutku chvíli odstát. Zahřát by se jídlo mělo na 75 °C, protože tato teplota ničí patogeny.

Snížení kvality potravy?

Existovalo přesvědčení, že jídlo, které ohřejete v mikrovlnné troubě, ztratí své výživové hodnoty. Zde je důležité poznamenat, že jakoukoli teplenou metodou přichází jídlo o nutriční hodnotu. Mikrovlnné trouby v tomto případě vychází ze všech možných metod nejlépe, co se týče zachování kvality potravy.

Dívka dává hrnek do mikrovlnky iZdroj fotografie: Freepik
Používání mikrovlnné trouby může být bezpečné, když dodržíte všechny zásady

Rozhodně se ale nedoporučuje ohřívat jídlo v plastových obalech, které obsahují BPA. Tato látka se při zahřívání uvolňuje do jídla, proto, jak varuje také web BBC, nikdy neohřívejte jídlo v těchto obalech. Pouze pokud jsou skutečně bezpečné a vyrobené pro tento účel.

Jak je to se škodlivým zářením

Hodně rozšířený je mýtus, že se nemá stát v blízkosti mikrovlnné trouby, abyste nepochytali škodlivé záření. Mikrovlnky produkují elektromagnetické záření, stejné, jako je záření z mobilních telefonů. Na rozdíl od nich jsou mikrovlnné trouby vyrobeny tak, aby úniku záření zabraňovaly.

Vejce hrozí explozí, pálivá paprička podrážděním dýchacích cest: Potraviny, které by se neměly ohřívat v mikrovlnce

Závěrem

Když všechny poznatky shrneme, dojdeme snadno k závěru, že používání mikrovlnné trouby je bezpečné, pokud ovšem dodržíte všechny zásady, které byly zmíněny výše. To znamená dostatečnou tepelnou úpravu jídla, správný obal na ohřívání a použití spolehlivého spotřebiče. Pokud je vaše mikrovlnka stará nebo špatně těsní, vyměňte ji za novou. O dalších bezpečnostních zásadách při používání mikrovlnné trouby jsme psali na našem webu ve starším článku.

Cítíte se při používání mikrovlnné trouby bezpečně?

Diskuze Vstoupit do diskuze
145 lidí právě čte
Autor článku

Dita Polívková

Zobrazit další články