Skořápky vlašských ořechů jsou babský všelék a nepatří do koše. Připravený odvar zastaví kašel raz dva

S vlašskými ořechy můžete udělat takřka cokoliv, například je přidat do jídla nebo z nich udělat odvar proti kašli. Přečtěte si, jak takový zázračný odvar připravit.

Vlašský ořech i Zdroj fotografie: Uživatel Agaath / Creative Commons / CC BY SA
                   

Po vyjmutí obsahu ze skořápky nám hromada skořápek zbyde a většina lidí je vyhazuje. Dá se z nich však vykouzlit hromada věcí, které vám v životě, například při nemoci, budou opravdu užitečné, a třeba už na takovou věc nedáte dopustit. Můžeme si ukázat recept na odvar ze skořápek vlašských ořechů, který vás zbaví dokonce i kašle. Na toto téma poukázala i Özge Süfer z katedry potravinářského inženýrství v Turecku.

Vlašské ořechy v sobě mají hromadu vitamínů

Tyto malé ořechy v sobě ukrývají spoustu vitamínů a minerálů, které nám můžou pomoci ke kvalitnějšímu životu. Díky dobré skladnosti také dlouho vydrží. Ti, kteří mají doma dostatek místa, třeba ve spižírně, si mohou vlašské ořechy uchovat buď ve skořápkách nebo si je mohou zavařit do zavařovacích sklenic, díky nimž vydrží dlouho a nezkazí se.

Nejen jadérka vlašských ořechů obsahují vitamíny a minerály, tyto důležité věci se nachází i v jejich skořápkách. Skořápky obsahují askorbové a uhličité kyseliny, vitamíny A, B, C, E, proteiny rostlinného původu, steroidy, taniny a mikroelementy jako je zinek, hořčík, jod a draslík. Je toho hodně, že? Tak si pojďme přečíst recept na odvar z vlašských skořápek.

Tento recept na odvar je opravdu jednoduchý

Vyloupejte jadérka ořechů a dejte si stranou alespoň 10 až 12 skořápek, které si propláchnete ve vodě a očistíte od zbytečných nečistot. K odvaru budete potřebovat také půl litru vody, do které skořápky vložíte a necháte louhovat 12 hodin. Ano je to dlouhá doba, ale pro odvar je to velice důležité. Když uplyne 12 hodin, dáte hrnec i se skořápkami ve vodě na plotnu, kde se musí přivést k varu a následně ještě 5 minut povařit. Po pěti minutách vaření vodu scedíme, a odvar je připravený ke konzumaci.

Odvar iZdroj fotografie: Uživatel ArpitDhore / Creative Commons / CC BY SA

Díky tomuto odvaru podporujete odhleňování a můžete se zbavit suchého, ale i vlhkého dráždivého kašle. První změny pocítíte nejpozději do druhé dne, ale říká se, že se účinky dostavují již po dvou hodinách po konzumaci. Odvar se pije i při chronickém, dlouhotrvajícím kašli a můžete ho pít i několik dní po sobě. Určitě to ničemu neuškodí. Odvar můžete pít i k léčbě diabetu jedenou za šest týdnů.

Chcete si doplnit jód? Pijte odvar

Lidé, kteří trpí nedostatkem jódu a vyhledávají přírodní alternativu doplnění, si určitě tento odvar oblíbí. Nápoj můžete pít před každým jídlem po dobu čtyř měsíců. Postup pro přípravu je opět velice jednoduchý. Pro odvar si připravíme dvě a půl odměrky skořápek a dva litry vody. Odvar se opět přivede k varu a nechá se krátce povařit, poté ho necháme vychladnout a po vychladnutí je připraven k popíjení.

Jádro ořechu iZdroj fotografie: Uživatel Potkettle / Creative Commons / CC BY

V těchto plodech se nachází zdraví prospěšné tuky, kterými jsou nenasycené mastné kyseliny omega 3, 17 % bílkovin a 3 % sacharidů. Obsahují také tokoferol, betakaroten, vitamíny skupiny B, menší množství vitamínů C a také minerály zinek, selen, měď, fosfor, draslík, mangan a kyselinu listovou.

Může si také připravit odvar z listů vlašských ořechů

Jestli si chcete připravit odvar z listů například na vlasy, tak si listy nasbírejte nejlépe v období června a července. Také tyto listy v sobě mají mnoho látek, které přinesou pozitivní účinky. Přinesou vám hlavně antiseptické a fungicidní účinky. Můžete je používat při léčbě akné, pro unavené oči, ale i při zánětech kůže, lupénce, pocení chodidel, při výtoku a vypadávání vlasů.

Strom s vlašskými ořechy iZdroj fotografie: Horst J. Meuter / Creative Commons / CC BY SA

Odvar z čerstvých nebo sušených listů můžete použít v případě nechutenství k jídlu a při zácpě, ale reguluje i cukr v krvi při diabetu. V historii se sušené listy používaly k regulaci cukru, při zánětech sliznic v těle nebo jako kloktadlo pro léčbu angíny. Tento odvar však můžou použít tmavovlasé ženy i jako přírodní barvivo, které černou barvu vlasů přemění na krásnou kaštanovou, ale u blondýnek se tato praktika, kvůli nazelenalé barvě nedoporučuje.

Recept na odvar z listů

Připravte si jednu čajovou lžičku sušených listů na jeden hrnek vody. Listy nasypejte do hrnečku a přidejte horkou vodu. Pokud nemáte pokličku na hrníček, použijete malý talířek a nechte alespoň 15 minut louhovat. Jestliže si chcete připravit vanu na koupel z listí, použijte 10 dkg sušených listů. Listy lze připravit jak pro vnitřní, tak i pro vnější použití.

Pro přeliv na vlasy z listů je recept opět velice jednoduchý. Připravte si 10 dkg plodů nebo listí a půl litru vody. Vše smíchejte, na plotně přiveďte k bodu varu a povařte alespoň 10 minut. Po deseti minutách odvar nechte vychladnout, když je studený, vetřete si ho do vlasů a nechte volně uschnout. Pro stálou barvu nalijte odvar do rozprašovače a stříkejte si ho do vlasů každý den.

Co si myslíte o tomto multifunkčním odvaru?

Zdroj: Science Direct

Diskuze Vstoupit do diskuze
126 lidí právě čte
Zobrazit další články