Pokud máte rádi okurky a svěží nápoje, tak je tento recept přesně pro vás. Je lehký na přípravu, skoro nic nestojí, a navíc má blahodárné účinky na vaše zdraví.
S horkými letními dny přirozeně přichází touha po studených a osvěžujících nápojích. Bez nich by se to prostě neobešlo. Proč se ale omezovat na klasické limonády, když si můžete doma vytvořit něco speciálního? Pokud máte okurku, tak ji vytáhněte z lednice a s chutí do díla, výsledek vás určitě příjemně překvapí.
Udělejte něco dobrého pro svůj imunitní systém
Jak už je vám určitě jasné, jedná se o limonádu z okurek, která je potěšením pro chuťové buňky, a zároveň je velmi snadná na přípravu. Co ale tuší jen málokdo je, že vám její pravidelné pití může pomoci v boji proti rakovině. Je to díky tomu, že citrusové plody, které tento nápoj také obsahuje, jsou dobrým zdrojem flavonoidů, tedy fytochemikálií, které jsou účinné při léčbě rakoviny.
Flavonoidy zabraňují tvoření zánětu a růstu nádorů. Zároveň pomáhají posílit celkový imunitní systém a zvyšují produkci detoxikačních enzymů v těle. Okurky obsahují vlákninu, vitamín K a asi 90 % vody, což je v těchto letních měsících více než užitečné.
Jak si domácí okurkovou limonádu připravit?
Za tento úžasný recept je možno vděčit Lise Zoberman, dietoložce v Kellogg Cancer Center společnosti NorthShore.
Budete potřebovat:
- Dvě okurky, které si nasekáte nahrubo
- Čtyři čerstvé limetky, ze kterých vymačkáte šťávu
- Jeden hrníček listů čerstvé máty
- Jeden šálek vody
- Volitelně můžete dochutit jednou až dvěma lžícemi agávového sirupu, cukrem nebo přidat citron, záleží na vašich preferencích
- Mixér
- Sítko na cedění
Vezměte okurku, limetkovou šťávu, většinu mátových listů (zhruba jednu čtvrtinu si ponechejte stranou), vodu, sladidla dle vaší chuti a vše dejte do mixéru. Ten zapněte a mixujte tak dlouho, dokud se všechny ingredience nespojí.
Následně pomocí sítka celý obsah přeceďte do džbánku. A abyste měli jistotu, že váš nápoj bude plný šťávy, dužinu přes sítko ještě pořádně zatlačte, dokud ji úplně nevymačkáte. Následně přidejte led, dozdobte zbytkem máty a máte hotovo. Dobrou chuť!