Potraviny a jídla, která způsobují žlučové kameny. Většina lidí je konzumuje na denní bázi

Každý by se měl o své tělo starat a pokud jeho péči zanedbáte, může to vést například k tvorbě žlučových kamenů. Jak se jim nejlépe vyhnout?

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Pokud váš jídelníček obsahuje především nezdravá jídla, může to vést mimo jiné k vytvoření žlučových kamenů. Ty se netvoří okamžitě, jedná se o dlouhodobý proces, z počátku existuje jen malá buňka, které v závislosti na tom, co člověk sní, se bude buď zvětšovat, nebo zmizí. Prevencí tohoto onemocnění je správná výživa a výběr kvalitních a co nejméně zpracovaných potravin. Dále je tu pak pět jídel, jejichž konzumace může vést právě ke tvorbě kamenů.

Co jsou to žlučové kameny

Žlučník je orgán sloužicí k uchovávání moči v našem těle a má velký vliv na žluč. Ta vzniká především v játrech a tvoří ji žlučové kyseliny, cholesterol a fosfolipidy. Hlavní funkcí žluči je vstřebávání tuků a trávení. Dále pak také neutralizuje žaludeční trávicí šťávy, a tím chrání střevo před jakýmkoliv vnitřním poškozením. 

iZdroj fotografie: Depositphotos

Žlučové kameny patří mezi nejčastější onemocnění lidí středního věku, jedná se především o nesprávnou funkci žlučových cest. To vzniká jako důsledek nepoměru mezi koncentracemi jednotlivých složek žluči. Kameny ve žlučníku mohou být pro pacienty velmi bolestivé a je třeba okamžitého zákroku. V horších případech se totiž může objevit i záchvat žlučové koliky, žloutenka nebo také zánět slinivky.

Jídla, která způsobují žlučové kameny

Smažené jídlo je extraktivní produkt, který stimuluje produkci enzymů a žluči. To nemá dobrý vliv především na močový měchýř, kde se tyto prvky ukládají a pravděpodobně tvoří kolébku pro nové kameny. 

Mléko obsahuje velké množství živočišných tuků, které jsou obecně známé pro tvorbu kamenů. Většina se totiž skládá z cholesterolu a bilirubinových solí, které jsou nerozpustné, a právě vápník z mléka přispívá k jejich tvorbě. 

Mastný vývar vyrobíte při vyvaření živočišného tuku, což znamená, že se současně ve vodě produkuje tvorba žluči, a tím jsou tuky tlustší a nasycenější. Tato kombinace pak za přítomnosti rizikových faktorů prakticky zaručuje rozvoj onemocnění žlučových kamenů.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Červené maso je poměrně těžký produkt pro trávení a zpomaluje redukci žluči v močovém měchýři. To vede ke stagnaci, jedné z hlavních příčin tvorby kamenů.

Uzené výrobky jsou ze všech nejhorší. Je to kombinace všech škodlivých faktorů, které způsobují uvolňování žluči, zvyšují její hustotu nasycení cholesterolem a zhoršují pohyblivost samotného močového měchýře.

Zdroj: Healthline, Medical News Today

Diskuze Vstoupit do diskuze
89 lidí právě čte
Zobrazit další články