Trpíte bolestmi kloubů? Vyvarujte se potravin, které zhoršují celkový průběh i stav postiženého místa

Artritida patří mezi nepříjemné, a také ochromující nemoci. Dá se s ní však bojovat a porazit ji. Stačí vyřadit tyto potraviny a nasadit správnou léčbu.

i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Artritida patří mezi nepříjemná onemocnění, která postihují zejména imunitní systém kloubů a kloubního vaziva. Tyto části těla tak napadá a poškozuje, čím způsobuje nejen nepříjemné bolesti, ale i potíže s pohybem jako takovým. Naštěstí i toto onemocnění se dá léčit a existuje celá řada možností, které vám mohou pomoci. Je však také nutné dodržovat některé zásady a vyhýbat se tomu, co vám může uškodit, například některým potravinám, uvedla  Katherine Marengo LDN, R.D.

Když se řekne artritida

Artritida, konkrétně revmatoidní artritida, patří mezi závažná autoimunitní onemocnění, která postihují především klouby a kloubní vazivo. Tím tak tato nemoc způsobuje jeho poškození, které vede k částečnému, nebo úplnému omezení pohyblivosti jednotlivých částí těla a také k nemalým bolestem ať už během fyzické aktivity, tak i mimo ni. Před tím, než však tělo ochromí v plném rozsahu se toto onemocnění projevuje signály, které byste za žádných okolností neměli ignorovat.

iZdroj fotografie: Freepik

Při včasném zachycení nemoci a správně zvolené léčbě se totiž i tímto problémem dá pracovat, a zkvalitnit svůj život i přes určité bolesti a problémy s pohybem. Pomoci mohou jak léky, kterých na trhu existuje hned celá řada, ale také správné stravování a zdravý životní styl. Je však velmi důležité, jednat okamžitě a nenechat nemoc zajít až do pokročilejšího stádia. Začít tak můžete vyřazením toho, co vašemu tělu škodí a co vám při této nemoci příliš neprospívá.

Cukry a umělá sladidla

Jednou ze základních potravin, které při artritidě tělu skutečně škodí, jsou cukry a nejrůznější umělá sladidla, která se nacházejí například v klasických sladkostech nebo nápojích. Omezit byste tak měli jak dezerty a cukrovinky, tak i slazené sody a jiné podobné pochutiny. Cukry jako takové totiž napomáhají k lepšímu tvoření tukových zásob, a to oslabeným kloubům rozhodně nepomáhá. Také obsahují sloučeniny, které kloubní vazivo oslabují.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Klasické červené maso

Další problémovou potravinou v souvislosti s artritidou může být také červené maso jako takové, které podle výzkumů obsahuje vysoké hladiny zánětlivých složek jako je interleukin-6, C-reaktivní protein, nebo také homocystein. Tyto látky tak podporují zánětlivost kloubů a kloubního vaziva a stav artritidy se tak znatelně zhoršuje. Naopak užívání rostlinné stravy celou nemoc napomáhá zlepšovat.

iZdroj fotografie: Pixabay

Potraviny obsahující lepek

Lepek jako takový je skupina bílkovin nejčastěji obsažených v pšenici, ječmeni a žitu. Pro mnohé se tak jedná o složku, která jejich tělu neprospívá a zhoršuje jejich zdravotní stav. Co se však týče artritidy, je lepek velmi škodlivou látkou. Zvětšuje totiž riziko zánětlivosti kloubů a také zvyšuje i riziko vzniku samotné nemoci.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Potraviny v podobě rychlého občerstvení

Nejedná se pouze o rychle smažené polotovary, ale také o řadu potravin, které se na první pohled mohou tvářit zdravě. Snídaňové směsi, nejrůznější cereálie ale i spousta druhů pečiva totiž obsahuje rafinované cukry a jiné chemické nebo nepřirozené složky, které se podpisují na slábnutí kloubního vaziva zvyšování rizika zánětlivosti.

iZdroj fotografie: Unsplash

Alkohol

Alkohol jako takový, zejména tvrdý nebo pitý v nezdravé míře, způsobuje tělu hned několik závažných problémů. Krom toho však také zvyšuje riziko vzniku revmatoidní artritidy nebo zvýšené zánětlivosti, která je s touto nemocí spojena. Trpí tak nejen vaše játra a další vnitřní orgány, ale i klouby a kosti ve vašem těle.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
150 lidí právě čte
Zobrazit další články