Snižte riziko onemocnění jater až o 21 % šálkem kávy. Je však nutné vypít ho ve správný čas dne

Jestliže jste milovníkem kávy, můžete se radovat. Odborníci přišli s výzkumem, který prokázal pozitivní účinky na játra.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Káva je pro některé výborným nápojem, který si dopřávají ihned po ránu, v práci, na návštěvě a při mnoha dalších událostech. Lidé ji pijí z toho důvodu, že kofein, který káva obsahuje, dodává více energie. Někteří ji pijí jen z toho důvodu, že jim chutná. Tento nápoj je zkoumán už několik let, aby se zjistilo, zda má na lidské zdraví negativní nebo pozitivní účinky.

Vědci se zaměřili na účinky kávy na zdraví

Vědci neustále zkoumají kávu a její dopady na lidské zdraví. V nové studii z Velké Británie se ukázalo, že pití kávy snižuje rizika chronického onemocnění jater a další problému s tímto orgánem. Lidé, kteří pravidelně pijí kávu mají o 21 % nižší riziko onemocnění jater a o 49 % procent nižší riziko úmrtí na chronické onemocnění jater než lidé, kteří kávu nepijí. Tato studie byla zveřejněna 22. června v časopise BMC Public Health.

iZdroj fotografie: Pixabay

Toto snížení rizika platí výrazně u těch konzumentů, kteří pijí mletou kávu a ne instantní. Počet šálků denně, které se považují za zdravotně nezávadné jsou přibližně 4 kávy denně. Vědci chtějí studiemi přijít na to, jak káva funguje proti onemocnění jater. Předpokládá se, že má nejspíše protizánětlivé nebo protifibrotické účinky. Tato studie přispěla k tomu, že káva obecně prospívá zdraví jater.

Výsledky studie, která se zabývala zkoumáním kávy

S kávou je spojeno snížené riziko onemocnění jater. Bylo zkoumáno 495 585 lidí přibližně 10 let, u nichž poté vědci vyhodnotili výsledky. Z celé skupiny bylo 78 % konzumentů kávy a 22 % ji nepilo vůbec. Zaznamenalo se celkem 3 600 případů chronického onemocnění jater nebo hromadění tuku v játrech. Rakovina jater se vyskytla u 184 lidí. Ti, kteří pili kávu měli o 21 % menší riziko vzniku chronického onemocněné jater a o 20 % nižší riziko vzniku steatózy (ztukovatění jater).

iZdroj fotografie: Pixabay

Podle vědců existuje důvod, proč je snížené riziko onemocnění jater u lidí, kteří pijí kávu z mletých zrn. Tímto důvodem je nejspíše vyšší množství kahweolu a cafestolu, které nejspíše chrání játra před onemocněním. Intelektuálové tvrdí, že by se káva v budoucnu mohla využívat jako cenově dostupný způsob, jak by se dalo snížit riziko vzniku onemocnění jater.

K výzkumu se vyjádřilo i několik doktorů. „Ačkoli to ukázaly i předchozí studie, zdá se, že tato práce poskytuje dosud nejpřesvědčivější důkaz o tom, že konzumace kávy je spojena se snížením úmrtnosti na játra ve velké populační kohortě,“ řekl Dr. Joseph Lim, hepatolog a profesor na Yale School of Medicine. Tento výzkum byl prováděn poměrně dlouhou dobu a vzešlo z něj mnoho informací pro lidstvo.

Zdravotní účinky při konzumaci kávy

Dle Dr. Alberta Do, hepatologa z Yale Medicine, klinického ředitele programu pro onemocnění ztukovatělých jater a docenta na Yaleově univerzitě, je tento výzkum skvělý pro rostoucí počet důkazů o tom, že káva má pozitivní účinky na játra. „Existují předchozí studie, které naznačují nižší riziko cirhózy (závažného zjizvení jater), zlepšení stavu při ztukovatění jater, nižší míru hospitalizace a úmrtnosti na cirhózu, které jsou spojeny s užíváním kávy,“ řekl Do.

iZdroj fotografie: Pixabay

Většina výzkumů, které byly zaměřeny na konzumaci tohoto nápoje bylo spojeno s nižšími hladinami jaterních enzymů. Vysoké hladiny mohou vykazovat zánět nebo poškození jater. V přehledu z roku 2016 je uvedeno, že pití kávy může pomoci snížit poškození jater, pokud člověk konzumuje některé potraviny a pije alkohol. Doktorka Tamar Taddeiová, hepatoložka a docentka na Yale School of Medicine uvedla, že může být obtížné určit, jak a proč je káva vhodná v boji proti onemocnění jater.

iZdroj fotografie: Pixabay

Je potřeba provést i další výzkumy, ve kterých by se zjistilo, jak káva může pomoci lidem s jaterními problémy. Studie sice byla velice užitečná a z výzkumu vzešlo mnoho výsledků sledovaných lidí, ale je nutné zjistit další údaje. „Potřebujeme se dozvědět mnohem více informací o tom, jaké složky kávy a jaké části procesu výroby káv jsou prospěšné“, řekla Taddei.

Množství kávy, které je pro zdraví prospěšné

Doktor Do, doporučuje jeden až dva šálky černé kávy s kofeinem denně. Doktor Do se stará o pacienty, kteří mají steatózu, jež nevznikla z alkoholu. Omezte množství kofeinu, jestliže vás pálí žáha, máte srdeční onemocnění nebo vysoký tlak. „Ačkoli by se jednotlivci měli i nadále cítit uklidněni, že mohou pokračovat v pití kávy v současném množství, nedoporučoval bych zvyšovat úroveň konzumace s úmyslem zlepšit výsledky jaterních testů,“ řekl Lim.

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
80 lidí právě čte
Zobrazit další články