Starověká indická směs s protizánětlivými účinky. V boji s ní neobstojí žádné viry ani bakterie, pro podzim jako stvořená

Bez kurkumy si v dnešní době některá jídla ani neumíme představit. Nejvíce je používána v Indii, Asii a Střední Americe, ale už se dostala i k nám, a to nejen pro svou chuť.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Mnoho lidí dnes ví, že kurkuma je kromě dochucování jídel dobrá i pro své další benefity. Její léčivé účinky jsou spojovány s aktivní složkou nazývanou kurkumin. Ten se získává ze stonků byliny a jeho účinky hrají významnou roli v boji proti zánětům, artritidě a problémům se žaludkem. Zároveň je dobrý pro kůži, žlučník či játra, a pomáhá i s některými druhy rakoviny.

Jak výhody kurkumy ještě vylepšit

Kurkumin tvoří pouze asi 5% kurkumy, což je dosti podobné pepři, jeho účinná látka je piperin, a také tvoří asi 5% tohoto koření. Piperin je nejen zodpovědný za bohatou chuť pepře, ale pomáhá inhibovat metabolismus léků. Například játra se zbavují cizích látek tak, že je rozpustí ve vodě a nechají je vyloučit, a často takto vylučují také kurkumin. Piperin ovšem může tento proces zbrzdit, aby se kurkumin nevylučoval, a tak ho většina v těle zůstala.

iZdroj fotografie: Freepik

Stačí vám pouhá dvacetina malé lžičky, kterou do kurkumy přidáte, a udělá to opravdové zázraky. Přirozeně si tím totiž zvýšíte biologickou dostupnost kurkuminu. Dalším způsobem, jak si kurkumin v těle udržet, by poté bylo konzumovat jej s nějakým tukem (jako je avokádo, ořechy, ryby…). Vstřebá se díky tomu do krevního oběhu a obejde tím játra.

Jak pepř a kurkumu do svého života jednoduše vpasovat

Pokud si nejste jisti, jak tam tato koření zařadit, zde máte jednoduchou inspiraci. Jako první je můžete přidat již do své snídaně, jelikož kurkuma a pepř vaše míchaná vajíčka kvalitně dochutí. Pokud ovšem nejste zvyklí na tak těžká jídla po ránu a raději si dáte restovanou zeleninu, tak i tam najdou využití. Ještě před pořádným obědem si s nimi můžete dochutit polévku dle libosti, a přidat je můžete také do salátu, jakmile oběd dojíte.

iZdroj fotografie: Freepik

Věděli jste například, že kurkuma a pepř se běžně přidávají do hořčice, aby ji dochutily? A to lidé ani nevěděli, jaký to má zdravotní účinek. Dále se toto koření vyplatí přidat i do rýže, a pokud vás díky těmto tipům napadlo něco dalšího, tak to rozhodně vyzkoušejte. Fantazii se meze nekladou.

Zdroj: Umassmed

Diskuze Vstoupit do diskuze
74 lidí právě čte
Zobrazit další články
DámskýDeník
DámskýDeník
Máte pocit, že se vám láska vyhýbá? Přitáhněte si štěstí podle znamení zvěrokruhu
Události247
Události247
Novým ministrem školství bude od zítřka Vladimír Balaš. Prezident Zeman mu při jmenování vyčetl prohřešky z minulosti
VědaŽivě
VědaŽivě
Neetické pokusy koktajícího vědce: Oběťmi se stalo 22 malých sirotků, projekt se jmenoval „Monster Study“
adbz
adbz
Lepší rajčata a papriky jste ještě nejedli. Tohle domácí hnojivo sice musíte nechat pár dní odstát, ale rozhodně se to vyplatí