Lepší je nesnídat, tvrdí uznávaný kardiolog. Pokud chcete zhubnout a žít dlouhý zdravý život, namísto večeře se vzdejte raději snídaně

Pokud si myslíte, že je snídaně základ dne, možná se mýlíte. Slavný ruský kardiolog totiž přišel s vysvětlením, proč je lepší po ránu jídlo vynechat.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Slavný profesor Ruské akademie lékařských věd a hlavní kardiolog Ministerstva zdravotnictví Ruské federace přichází s vysvětlením, proč je lepší po ránu vynechat snídani. Jeho verzi potvrdil i i nejnovější výzkum vědce Davida Levitského z Cornellovy univerzity, ve které zjistil, že pokud několikrát do týdne po ránu nejíte, může vám to mimo jiné pomoci rychle zhubnout. Podívejte se také, která jídla byste ze svého jídelníčku měli vynechat. 

Nepravidelnou snídani lze považovat za další způsob regulace hmotnosti

Podle kardiologa je naprostý nesmysl po ránu snídat, protože se po probuzení tělo začíná dostávat do pracovního režimu, a snídaně ho tak akorát zpomalí. V případě vynechání jídla dopoledne či ráno tělo získává větší energii a může spalovat přebytečné tuky. V nejlepším případě byste tedy podle profesora měli držet nejméně třikrát do týdne snídaňový půst, kdy vám před cestou do práce bude stačit pouze ranní káva, na oběd si dáte něco lehčího, a večer se pak pořádně najíte

iZdroj fotografie: Depositphotos

Při studiích, kdy vědec Levitský zkoumal skutečnost ohledně snídaně, polovina účastníků pravidelně po ránu jedla a druhá polovina nikoliv. Skupina, která snídani vynechala, chtěla jíst sice v průběhu dne více, ale jak se ukázalo, celkový objem jejich jídla se během 24 hodin nijak nezvětšil. Dokonce byl o 408 kalorií menší, než u snídajících účastníků. Podle vědce tato strategie, navzdory pocitu hladu, nevyvolává žádnou touhu během dne jíst víc, než je běžné. Díky tomu lze tuto skutečnost považovat další způsob regulace hmotnosti.

Světová zdravotnická organizace však s myšlenkou zatím nesouhlasí

Chápu, že vynechávání jídla po ránu je v rozporu s tradičním názorem, že snídaně je důležitá pro kontrolu hmotnosti. Nové důkazy z výzkumů však tento zastaralý názor jednoznačně vylučují. To vše samozřejmě platí pouze pro zdravé lidi. Pokud má člověk cukrovku nebo hypoglykémii, musí správně snídat, aby si udržel dostatečnou hladinu glukózy,“ dodal k výzkumu Levitský.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Odborníci ze Světové zdravotnické organizace (WHO) však zatím s těmito názory nesouhlasí. Objevují se ale stále nové knihy a odborníci, kteří jdou ve stopách kardiologa, a jejich výsledky jsou úžasné. Myšlenka zatím rozhodně potřebuje další studie, aby byla potvrzena její efektivita. Ruský profesor dodává, že pokud snídani opravdu nutně potřebujete, měli byste vědět, která jídla jsou pro vaše tělo po ránu (i celkově) nepřijatelná a měli byste se jim vyhnout. 

Která jídla byste měli jak po ránu, tak celkově rozhodně vynechat

Klobásky. Chutný, ale nezdravý výrobek, který nikdy neobsahuje to, co by mělo být na prvním místě: maso. Obsahuje také například dusitan draselný, konzervant, který způsobuje rakovinu jícnu.

Instantní kaše. Aby se zkrátila doba vaření, procházejí obiloviny speciálním zpracováním. V důsledku toho se sacharidy přemění na škrob, který se rychle vstřebává do těla. Pro zlepšení chuti se do nich přidává mnoho koření a cukru. Jedná se tedy spíše o dezert než o dobrou a zdravou snídani.

Sušené ovoce. Průmyslové sušené ovoce se zpracovává pomocí kyseliny sírové, a následně je namáčeno v cukrovém sirupu. Co může být v takovém výrobku užitečného pro tělo? 

iZdroj fotografie: Depositphotos

Balené džusy. Mezi čerstvým a baleným džusem je obrovský rozdíl. Čerstvě vymačkaná šťáva totiž „žije“ maximálně 15 minut. Balená šťáva naopak obsahuje velké množství cukru a konzervantů a není v ní žádná ovocná dužina. 

Banány a další ovoce. Když se mluví o tom, že je ovoce zdravé, většinou to směřuje k zdravě vypěstovaným plodům v dobrém prostředí. Ovoce ze zámoří (banány apod.) prochází dlouhodobým skladováním a přepravou, načež dozrává za pomoci speciálních plynů a dalších chemických látek.

Müsli. Müsli také prochází speciálním způsobem úpravy, v jehož důsledku se pomalu stravitelné sacharidy mění na rychlý cukr. Müsli a podobné výrobky pak obsahují spoustu prázdných kalorií.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Tavený sýr. Sýry po roztavení ztrácejí své cenné vlastnosti a mění se v pouhou tukovou hmotu. Kromě toho se pro přípravu těchto produktů odebírají ze sýrů ty části, které již nelze prodat v jiné formě, tedy odpad. 

Zdroj: Amami

Diskuze Vstoupit do diskuze
115 lidí právě čte
Zobrazit další články