Jsem onkolog a tohle bych dělal, kdyby mi byla diagnostikována rakovina

Jen málo nemocí vyvolá v lidech takový strach jako rakovina. Není se čemu divit. Podívejte se, co by dělal onkolog, kdyby nemoc diagnostikovali jemu.

i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Rakovina je obávaná nemoc, na kterou celý svět hledá lék. Nikdo zřejmě nemá ke znalosti celé problematiky blíže než onkologové. Jeden z nich, renomovaný lékař a vědec Mark Hyman, popsal, jak by se zachoval on, kdyby rakovinu diagnostikovali jemu. Podívejte se, co by ve svém životě změnil a co by se dalo změnit ještě dříve v rámci prevence.

Vyřaďte ze stravy cukry

Cukr je potravou pro rakovinné buňky, podporuje jejich růst i jejich aktivitu. Rozhlédněte se kolem sebe, kolik lidí je obézních a kolik cukru do sebe denně v různých podobách cpou. Přitom pro prevenci rakoviny, nebo k její kontrole, je nutná dieta bez hromad cukru. Jde o to, abyste si udrželi normální hladinu inzulínu. K tomu je ideální hodně vlákniny, čerstvé a celé plody a žádné zpracované sladkosti.

Nejezte, co vám nedělá dobře

Každý má jinou citlivost vůči jednotlivým složkám potravy. Hodně lidí trpí citlivostí na lepek, proto by se měli vyvarovat potravinám, které lepek obsahují. Pokud by tak neučinili, dříve nebo později se u nich, podle amerického lékaře, vyvine rakovina nebo srdeční choroby. Totéž platí i u mléčných výrobků. Proto poslouchejte své tělo. Když vám nějaké jídlo chutná, ale tělu je po něm zle, prostě se mu vyhněte.

Řešte včas záněty v těle

Zánětem to všechno začíná. Chronické záněty jsou ideální startovní čárou pro vznik nemocí i rakoviny. Nejčastěji se objevují, když vzniká necitlivost buněk na inzulín, s autoimunitním onemocněním nebo s alergií. Únava a přetížení, kterou se projevují, se dá řešit přidáním omega-3 do stravy. To vám pomůže se popasovat se zánětem.

Žena držící ruce tak, aby prsty vytvářely srdce okolo pupíku iZdroj fotografie: Freepik

Pečujte o svá střeva

Existuje hypotéza, že špatná střevní mikroflóra může za chronická onemocnění včetně rakoviny. A nemyslí se tím pouze rakovina tlustého střeva. Proto o svá střeva pečujte pomocí probiotik a prebiotik. Dále jsou potřeba fytonutrienty (lesní plody), kurkumin a resveratrol (ve vínech a hroznech). Tyto látky zpomalují zánět ve střevech.

Minimalizujte kontakt s toxiny

Špatnému vlivu škodlivých látek se nikdo zcela nevyhne. Řítí se na nás ze všech stran. Ale rozhodně se dá kontakt s nimi snížit. Vyvarujte se pesticidů, ftalátu a bisfenolu A, zpomalovačů hoření a těžkých kovů. To uděláte hlavně tak, že nebudete pít nápoje z plastových obalů, vyhnete se složitě zpracovaným potravinám a chůzi v centrech velkých měst za špatných rozptylových podmínek.

Rakovina není konečná

V neposlední řadě si dobře pamatujte, že rakovina neznamená rozsudek smrti. Při dostatečném úsilí lze nemoc často překonat. Spolehněte se nejen na lékaře, ale hlavně sami na sebe. Dobré je také poznat včas příznaky, že ve vašem těle začíná rakovina.

Co děláte pro to, abyste se vyhnuli rakovině?

Zdroj: Zdravě
Diskuze Vstoupit do diskuze
145 lidí právě čte
Autor článku

Dita Polívková

Zobrazit další články