Rakovina tlustého střeva se začíná objevovat u stále mladších lidí. Může za to především nevhodný životní styl. Včasné odhalení je pro léčbu klíčové.
Nepohodlí po jídle, časté průjmy střídané zácpou nebo neustálé bolesti břicha rozhodně nepramení z toho, že jste snědli „špatného buřta“. Nepříjemné příznaky, které mají dlouhodobý charakter, mohou znamenat, že se u vás objevila rakovina tlustého střeva. Jestliže máte jakékoli pochybnosti, nebojte se zajít poradit s lékařem. Dnes je k dispozici řada různých zobrazovacích metod, které dokážou kolorektální karcinom odhalit.
Jak se projevuje kolorektální karcinom
V počátečních stádiích se může kolorektální karcinom projevovat nezřetelnými příznaky, které ale přesto můžete odhalit už dva roky před samotnou onkologickou diagnózou. Když se rakovina odhalí včas, je velká šance na úplné vyléčení. Příznaky, které by vás měly varovat, jsou podle webu CDC následující:
- Bolesti břicha, které se vám dějí opakovaně a trvají delší dobu. (Nemusí se jednat přímo o bolest, ale o jakési nepohodlí.)
- Průjem, zácpa, bolestivé nutkání na stolici a pocit neúplného vyprázdnění.
- Krev ve stolici a krvácení z konečníku (nutno vždy konzultovat s lékařem).
- Anémie z nedostatku železa (nádor krvácí a dochází k anémii).
Rakovina se netýká jen starších lidí
O tom, že kolorektální karcinom patří mezi nejčastější typ rakovin, jsme na JakZdravě už psali. Velmi mylné je přesvědčení, že se kolorektální karcinom týká pouze starších pacientů. Rakovina postihuje stále mladší jedince. Přítomnost jakéhokoli z výše zmíněných příznaků nemusí znamenat, že máte kolorektální karcinom, pravděpodobnost, že se u vás vyvine, to ale zvyšuje. Totéž platí, pokud se některý z příznaků objeví jen jednou nebo příležitostně. Pokud se ale opakují bez zjevného důvodu, je nejlepší vyhledat lékaře a nechat se vyšetřit.
Prevence rakoviny tlustého střeva
Podle webu Healthline existují faktory, které nemůžete ovlivnit, například genetická predispozice, věk apod. Na druhou stranu ale existují také faktory, které ovlivnit můžete, abyste snížili riziko vzniku rakoviny tlustého střeva na minimum. Toto riziko zvyšuje obezita, kouření, alkohol, cukrovka II. typu, sedavý životní styl a velký příjem zpracovaného masa a dalších nevhodných potravin.