Když zlobí střeva, promítne se to obvykle do celkového zdraví. Za některými chronickými potížemi je totiž možné spatřovat právě špatný stav trávení.
Poruchou trávení někdy ve svém životě trpí téměř každý člověk. Velmi často se jedná o akutní stav, který způsobily viry nebo bakterie. Existují ale i chronické formy, které se mohou promítat do dalších zdravotních problémů. Ty byste možná ani s gastro-intestinálním traktem nespojovali. Americká lékařka Santoshi Billakota, MD například říká, že za migrénami často stojí právě špatné trávení. Které další nemoci stav střev ovlivňuje?
Unikátní složení střevního mikrobiomu
Střeva jsou orgánem nezbytným pro trávení a vstřebávání živin z potravy. U dospělého člověka je střevo dlouhé okolo sedmi metrů, z toho pět připadá na tenké střevo. Ve střevech žije mikrobiom, tedy unikátní ekosystém více než tisícovky různých kmenů bakterií, virů, hub a dalších mikroorganismů. Ty mají podstatný vliv mimo jiné také na imunitu. Složení střevního mikrobiomu je u každého člověka jedinečné a v průběhu života se vyvíjí. Ovlivňovat ho mohou i některé nemoci, jako je cukrovka, nemoci srdce, cév, obezita, autismus či ADHD.
Pálení žáhy, migrény
Původ chronických zdravotních problémů lze často najít právě ve střevech. Když zlobí tenké střevo, může se objevit nadýmání. Zácpa či průjem je zase projevem nezdravého tlustého střeva. Za migrénou někdy stojí syndrom dráždivého tračníku. Pálení žáhy se objevuje při refluxní chorobě i potravinové nesnášenlivosti.
Špatný spánek, podrážděnost
Také náladovost a podrážděnost lze spojovat se špatný zdravím střev. Je to dáno mimo jiné i nedostatečnou produkcí serotoninu. Střevní mikroorganismy pomáhají s trávením živin a s vytvářením důležitých látek pro organismus, jako jsou mastné kyseliny, vitamíny K, B12, biotin či kyselina listová. Kdo by také měl dobrou náladu, když mu ve střevech různě šplouchá a kručí.
Jak na zdravá střeva
Pro dobrou kondici střev je vhodné jídelníček obohatit o dostatek vlákniny, kterou lze získat konzumací ovoce a zeleniny, luštěnin či celozrnného pečiva. Ideální je také pravidelný pohyb, který umí střeva optimálně rozpohybovat, a to nejlépe na čerstvém vzduchu. Pobyt v přírodě má ozdravný charakter nejen na tělo, ale i na duši.
Jak často se věnujete některé volnočasové pohybové aktivitě?