Jezte tuto podceňovanou potravinu alespoň 3 až 4krát týdně. Vaše postava i mysl vám poděkuje

Dopřejte svému organismu všechny vitamíny a jiné potřebné látky, a zařaďte do své stravy také celer. S vaším tělem totiž dokáže hotové zázraky.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Ve světě potravin se stává, že některé druhy jsou lidmi podceňovány, a často se tak ani neví o jejich skutečné hodnotě a prospěšnosti pro lidské tělo, pro jednotlivé orgány, nebo například pro imunitu. Ukázkovým příkladem takového podceňování by mohl být celer. Ten je pro většinu lidí totiž jen prachobyčejnou zeleninou, která nemá téměř žádné nutriční hodnoty, samotný nechutná nijak zvlášť dobře, a možná proto se v domácnostech zas tak často neobjevuje. Pravdou ale je, že pravidelná konzumace této zeleniny má hned celou řadu výhod. Vše doporučuje uznávaný lékař Karthik Kumar, MBBS i jeho kolegyně Pallavi Suyog Uttekar, MD.

Potravina pro každý den

Pokud je pro vás tato informace překvapující, ještě jsme ani nezačali. Nejen, že je celer prospěšný, důležité je zmínit, jak moc a proč. Jedná se totiž o zeleninu s vysokým obsahem vitamínů, minerálů a stopových prvků, které jsou pro tělo samy o sobě obohacující. Kromě toho ale v celeru najdete také významné procento vlákniny a antioxidačních látek, a to vše s naprosto minimální obsahem kalorií.

iZdroj fotografie: Depositphotos

V praxi to tedy znamená, že pravidelná (klidně každodenní) konzumace celeru zvýší obsah vitamínů ve vašem těle, napomůže ke správnému trávení a eliminuje potíže s nadýmáním, zácpou nebo naopak průjmem, detoxikuje vaše tělo, a dokonce v něm nezanechá žádné tuky či kalorie, kvůli kterým byste se mohli bát přibírání na váze.

Skvělý zdroj tekutin

Další výhodou celeru je také jeho vysoký obsah vody, díky kterému se jedná o takzvanou zavodňující potravinu. Ta do vašeho těla dokáže rychle dostat potřebné tekutiny a dokonale jej hydratuje. Pokud tedy nejste zrovna fanoušci velkého pití a máte s dodržováním pitného režimu problém, tato zelenina je přesně pro vás.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Jedná se o výhodu, kterou na svém těle poměrně rychle zpozorujete, a to především na vlasech a pokožce. Budou plné hloubkové hydratace, a tím pádem také hladká a zářící a vlasy budou pevné a pružné, bez zbytečné lámavosti a vysušování. Také se můžete rozloučit s popraskanými rty nebo suchou kůžičkou kolem nehtů.

Snižuje krevní tlak

Pokud si ale myslíte, že tím výhody celeru končí, malinko se pletete. Dalším podstatným plusem je také fakt, který nedávno potvrdila jedna vědecko-lékařská studie zabývající se vlivem jednotlivých potravin na zdraví srdce. Ta totiž poukázala na to, že pravidelná konzumace celeru měla u sledovaných osob velmi příznivý účinek na snižování zvýšeného krevního tlaku, a také na odbourávání škodlivého cholesterolu.

iZdroj fotografie: Depositphotos

V podstatě to znamená celkově lepší zdravotní stav, a také podstatně vyšší ochranu srdce. To se totiž vlivem vysokého tlaku a vysokého cholesterolu mnohem více namáhá a poškozuje, čímž se zvyšují rizika kardiovaskulárních onemocnění a jiných srdečních potíží. Klíčem ke snížení takových rizik je tedy správná strava, dobrý životní styl a celer.

Variabilní na použití

Další z řady výhod celeru je jednoznačně nezanedbatelná variabilita použití této potraviny. Můžete ji použít jak na přípravu zdravých smoothie či domácích šťáv, do polévky, omáčky, ale také k masu či jako samostatnou svačinku. Možností je mnoho a celer je jednoznačně potravinou, která se v kuchyni jen tak neztratí.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Stačí se trošku inspirovat a nahlédnout na internet, kde najdete hned celou řadu nejrůznějších receptů či možností, jak si tímto kouskem zeleniny poradit tak, aby byl výsledek nejen zdravý, ale především také chutný. Nejedná se však o nic těžkého a s celerem si jistě poradí i každý začátečník. No a pokud tuto zeleninu znáte, můžete nám v komentářích zanechat váš oblíbený recept.

Zdroj: MedicineNet

Diskuze Vstoupit do diskuze
138 lidí právě čte
Zobrazit další články