Říká se, že alkoholici netrpí aterosklerózou. Jak to spolu souvisí a je tomu skutečně tak?

Konzumace alkoholu může být dle některých studií i zdraví prospěšná. Za jistých okolností může pomoci předcházet vzniku aterosklerózy.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Ateroskleróza je častým cévním onemocněním, a to obzvláště u starších lidí. Jak ale vysvětluje profesorka, výzkumná pracovnice a holistická lékařka Dr. Debra Rose Wilson, lze jí účinně předcházet. Nejdůležitější je zdravý a aktivní životní styl. Dobrý vliv na vaše cévy mají také například zelený čaj, káva a dokonce i umírněná konzumace alkoholu. 

Co způsobuje aterosklerózu

Ateroskleróza je vlastně ucpání tepen způsobené nahromaděním plaku. V průběhu života se v tepnách mohou hromadit cholesterol, tuk a vápník, a tím se cévy zanášejí a zužují. Tento nahromaděný plak ztěžuje průtok krve a může se objevit na kterémkoliv místě v těle, nejnebezpečnější je samozřejmě v okolí srdce a mozku.

iZdroj fotografie: Pixabay

Důležitá je prevence a včasná léčba. Ateroskleróze lze účinně předcházet a existuje i několik možných (a úspěšných) způsobů léčby. Neléčená ateroskleróza může totiž mimo jiné vést k mozkové mrtvici nebo srdečnímu selhání.

Ateroskleróza a alkohol

Vědci již dlouho vědí, že konzumenti alkoholu mají výrazně nižší výskyt srdečních onemocnění, i když je jejich strava zatížena tučnými potravinami, což je jev označovaný jako francouzský paradox. Francouzi mají tendenci jíst stravu s vysokým obsahem cholesterolu, ale srdeční choroby jsou ve Francii mnohem méně výrazné než například v Severní Americe. Tento rozdíl se často připisuje vínu. 

Alkohol může ovlivňovat produkci cytokinů v těle, což vyvolává imunitní reakci, která snižuje riziko ucpávání tepen. Cytokiny jsou bílkoviny podobné hormonům, které se označují jako poslové imunitního systému. Na druhou stranu, když pijete alkohol, v játrech se rozkládá a znovu se tvoří triglyceridy a cholesterol. Pití alkoholu tedy zvyšuje hladinu těchto látek v krvi. Pokud je hladina triglyceridů příliš vysoká, mohou se hromadit v játrech a způsobit tak ztukovatění jater. Proto je nadměrná konzumace alkoholu škodlivá.

Co na to věda

Jedna starší rozsáhlá klinická studie například zjistila, že pravidelní střídmí konzumenti alkoholu jsou skutečně před aterosklerózou do jisté míry chráněni. Konzumace alkoholu méně než jednou týdně (příležitostné pití) neměla na aterogenezi žádný vliv. Nadměrné pití riziko aterosklerózy naopak zvyšovalo. Zdá se, že ochrana, kterou poskytuje konzumace alkoholu v množství <50 g/d, působí prostřednictvím inhibice škodlivého působení vysokých hladin lipoproteinů s nízkou hustotou (LDL) cholesterolu.

iZdroj fotografie: Pixabay

I další studie na toto téma mají stejné výsledky. Přehled studií z 90. let ještě dodává, že i přesto, že mírná konzumace má jistý pozitivní vliv, je důležité si uvědomit, že vysoký příjem alkoholu je spojen se zvýšenou celkovou úmrtností. Proto je nesmyslné doporučovat buď zvýšit příjem alkoholu nebo s pitím začínat, pokud jste abstinenti. 

Měli bychom tedy začít pravidelně pít?

Jak vyplývá ze všech výzkumů, mírné množství alkoholu ve stravě snižuje aterosklerotické léze v aortě a zastavuje jejich progresi, pokud se již vytvořily. Excesivní pití ovšem neprospívá ani cévám ani žádnému orgánu (obzvláště játrům ne). Při interpretaci těchto studií buďte tedy zdravě kritičtí. Navíc, vzhledem k tomu, že koronární onemocnění srdce je u mužů před 35. rokem a u žen před 50. rokem věku neobvyklé, mladší lidé nemají z pití alkoholu žádný prospěch.

Jak často a v jaké míře pijete alkoholické nápoje?

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
110 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články