Nejzdravější zdroje bílkovin a několik pádných důvodů, proč by neměly chybět ve vašem jídelníčku

Bílkoviny jsou důležité živiny, které lidské tělo potřebuje k růstu a obnově buněk. Tyto zdravé potraviny vám dodají jejich potřebné množství.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Bílkoviny jsou živiny, které vaše tělo potřebuje k růstu a obnově buněk, a jejich množství, které by měl každý člověk přijmout, se liší podle hmotnosti, pohlaví, věku a celkového zdravotního stavu. Do svého jídelníčku je však můžete podle Jillian Kubala přidat velmi snadno, a to volbou správných potravin s jejich bohatým obsahem. Níže jsme proto pro vás připravili ty nejlepší z nich, které navíc disponují řadou dalších užitečných prvků pro zdraví lidského těla.   

1) Celá vejce

Celá vejce (ano, včetně žloutku) patří mezi jedny z nejzdravějších a zároveň nejvýživnějších potravin. Kromě obsahu bohatého množství bílkovin jsou totiž také skvělým zdrojem vitamínů, minerálů, zdravých tuků, antioxidantů a důležitých živin pro mozek. Navíc jsou velmi levná, seženete je téměř v každém obchodě a dají se připravit na desítky různých způsobů. Jedno velké vejce obsahuje zhruba 6 gramů bílkovin a 78 kalorií.

2) Chutné mandle

Stromové ořechy jsou obecně skvělá svačina, která dodá vašemu tělu dostatek bílkovin a energie na dobrý výkon během dne. Mezi ty nejoblíbenější ovšem patří mandle – a to hned z několika pádných důvodů. Jsou totiž bohaté také na mnoho dalších živin včetně vlákniny, vitamínu E, manganu a hořčíku. Jedna hrst mandlí obsahuje zhruba 6 gramů bílkovin a má 164 kalorií. Zvolit však můžete také například vlašské ořechy, které mimo jiné podporují funkci mozku.  

iZdroj fotografie: Unsplash

3) Kuřecí prsa

Jednou z nejznámějších potravin bohatých na bílkoviny jsou kuřecí prsa, která můžete jíst jak na oběd, tak i na večeři. Jejich příprava je naprosto jednoduchá a lze ji provést hned na několik způsobů – záleží na vás, jak si je ochutíte, zda je necháte smažit na pánvi, péct v troubě nebo na grilu. Jedno kuřecí prso bez kůže obsahuje bezmála 53 gramů bílkovin a má pouze 284 kalorií. Je ovšem vhodné kupovat maso přímo u osvědčeného řezníka, nikoliv komerčního původu. 

4) Ovesné vločky

Ovesné vločky jsou nejzdravější obilovinou a disponují hned několika zdravými živinami. Jsou bohaté na vlákninu, hořčík, mangan, thiamin (vitamín B1) a samozřejmě také bílkoviny. Připravit si je můžete například na snídani nebo si je dát s jogurtem během odpolední svačiny. Jeden šálek obsahuje 11 gramů bílkovin a má 307 kalorií.

5) Sýr Cottage

Sýr cottage je známý pro svůj nízký obsah tuku, ovšem nabízí i mnoho důležitých živin. Je bohatý na vápník, fosfor, selen, vitamín B12, riboflavin (vitamín B2) a další klíčové živiny, včetně bílkovin – již pouze jeden šálek této potraviny obsahuje 28 gramů a má pouze 168 kalorií.

iZdroj fotografie: Depositphotos

6) Brokolice

Ano, i některé druhy zeleniny mohou být skvělým zdrojem bílkovin. Brokolice navíc disponuje řadou vitamínů a minerálů, jako je vitamín C, vitamín K, vláknina, draslík a poskytuje důležité živiny, které podporují funkci mozku a pomáhají chránit tělo před rakovinou. Již jeden šálek disponuje 3 gramy bílkovin, a to za cenu pouhých 31 kalorií. 

7) Quinoa

Quinou řadí mnoho odborníků mezi superpotraviny, a to z dobrého důvodu. Nejenže skvěle chutná, ale také je dobrým zdrojem řady vitamínů a minerálů, vitamínů a antioxidantů, které prospívají téměř každé funkci těla. Pouhý jeden šálek vařené quinoi obsahuje 8 gramů bílkovin a 222 kalorií.

Jaké zdroje bílkovin se nejlépe osvědčily vám? 

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
132 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články