Avokádo nabízí řadu užitečných přínosů, které oceníte zejména při hubnutí. Zde najdete pádné důvody, proč ho zařadit do svého jídelníčku.
Pokud se snažíte neustále zhubnout, ale vaše výsledky pořád nevypadají tak, jak byste si představovali, můžete zkusit přidat do svého jídelníčku avokádo. Tato tučná potravina totiž podle Adrienne Seitz nabízí řadu užitečných přínosů, a to včetně snazšího shazování kil, podpory zdraví srdce i mozku a stimulace trávení. Níže jsme si pro vás připravili veškeré informace, které byste měli vědět o tomto oblíbeném ovoci.
Výživové údaje avokáda
Avokádo je skvělým zdrojem vitamínů, minerálů, zdravých tuků a vlákniny, přičemž na 100 gramů obsahuje přibližně 160 kalorií. Nabízí především vitamín K, foláty, vitamín C, vápník, vitamín E, niacin, riboflavin, měď, hořčík, mangan, další silné antioxidanty a bohaté množství vlákniny. To vše za cenu velmi mála sacharidů (na 100 gramů má cca 9 gramů sacharidů). Na rozdíl však od většiny ostatních druhů ovoce má avokádo poměrně vysoký obsah tuku, tedy asi 15 % jeho hmotnosti – jedná se ovšem o velmi zdravé tuky.
Avokádo obsahuje převážně mononenasycené tuky, malé množství nasycených tuků a polynenasycených tuků. Ty tvoří kyselina olejová, která se nachází například také v olivovém oleji. Právě díky obsahu těchto tuků avokádo nabízí řadu užitečných přínosů, jako je snížení rizika vzniku zánětů a kardiovaskulárních onemocnění, snížení hladiny špatného cholesterolu a regulace cukru v krvi, ochrana zraku před poškozením a těla před vznikem rakoviny, podpora hubnutí, udržování zdravých střev a pevných kostí.
Avokádo a hubnutí
Protože avokádo disponuje řadou užitečných živin, rozhodně by nemělo chybět ve vašem jídelníčku, zejména pokud chcete zhubnout. Přestože totiž obsahuje velké množství tuků, jedná se zpravidla o zdravé mononenasycené tuky, které mají velmi příznivý vliv na shazování kil. Ve skutečnosti totiž mohou zvyšovat rychlost spalování nahromaděných tuků, spalují se rychleji než jiné tuky, mohou způsobit, že vaše tělo spálí po jídle více kalorií, mohou snižovat chuť k jídlu a dodávají vám dostatečný pocit nasycení.
Právě díky tomu se může jednat o skvělou potravinu, která vám pomůže dosáhnout během diety těch nejlepších výsledků. Z avokáda si můžete navíc připravit řadu lahodných pokrmů, například oblíbenou pomazánku guacamole, nakrájet si ho na žitný chléb spolu s kvalitní šunkou, nebo ho přidat k vajíčkům. Snažte se to však s jeho konzumací nepřehánět, protože všeho příliš samozřejmě nemusí být pro vaše tělo nejvhodnější – obzvláště v případě potraviny, která má vysoké množství kalorií.
Zdraví srdce
Mezi jeden z největších benefitů, které avokádo nabízí, patří jeho schopnost snižovat riziko kardiovaskulárních chorob a podpora zdraví srdce. To především díky mastným kyselinám, fytosterolům a dalším rostlinným sloučeninám, jež pomáhají snižovat hladiny špatného cholesterolu v těle, podporují stěny cév a celkový krevní oběh. Spolu s avokádem můžete pak do svého jídelníčku přidat také olivový olej, jenž má podobné zdravotní účinky.