Palmový olej je v posledních letech velmi diskutovaným tématem. Má mnoho nesporných výhod, stále častěji se však objevují studie, které prokazují jeho škodlivost.
Palmový olej je hojně využívanou surovinou, a to nejen v potravinářském průmyslu. Vyrábí se z plodů africké palmy olejné. Lidé ho používají již tisíce let, ale teprve v posledních desetiletích se stal jedním z nejprodukovanějších olejů na světě. Je to dáno tím, že je univerzální. Olej zůstává při pokojové teplotě polotuhý, odolává oxidaci a snese vysoké teploty. Odbornice na celostní medicínu Debra Rose Wilson, Ph.D. ale upozorňuje, že vědecké studie prokázaly mnoho negativních účinků na lidské zdraví, které používání palmového oleje přináší.
Co je palmový olej
Palmový olej je rostlinný olej s vysokým obsahem nasycených tuků. Pochází z plodů palmy Elaeis guineensis. Tento strom pochází ze západní Afriky, ale od té doby se rozšířil do dalších tropických oblastí včetně jihovýchodní Asie.
Díky nízkým výrobním nákladům a své poměrně vysoké kvalitě je palmový olej velmi žádaný. Naleznete jej například v:
- potravinách
- čisticích prostředcích
- kosmetických výrobcích
- biopalivech
Palmový olej se nachází ve velkém množství balených výrobků. Dá se říci, že výrobky z palmového oleje používáte nebo jíte denně.
Výhody palmového oleje
Palmový olej je bohatý na antioxidanty, jedním z nich je vitamín E. Tento vitamín má zásadní význam pro udržení zdravého imunitního systému a pomáhá buňkám spolupracovat. Studie ukazují, že dostatek vitamínu E ve stravě může snížit riziko srdečních onemocnění, některých forem rakoviny a věkem podmíněné makulární degenerace.
Palmový olej také pomáhá zvyšovat množství vstřebávaného vitamínu A, který je nezbytný pro sítnici a celkové zdraví očí. Je to proto, že vitamín A je rozpustný v tucích, což znamená, že ke svému vstřebání potřebuje tuk. Bylo prokázáno, že přidání palmového oleje do stravy zvyšuje schopnost těla vstřebávat vitamín A.
Nevýhody a rizika palmového oleje
Palmový olej má však také své nevýhody. Studie z roku 2015 prokázala, že zvyšuje hladinu cholesterolu u zdravých lidí. Ohřev tohoto oleje velmi ovlivňuje obsah tokotrienolu. Jeho opakované zahřívání navíc může výrazně zvýšit riziko srdečních onemocnění, jako je ateroskleróza.
V porovnání s jinými oleji má palmový olej relativně vysoký obsah nasycených tuků. Má asi 34 % nasycených tuků, zatímco olivový olej obsahuje méně než polovinu. Nasycené tuky jsou spojovány se zvýšeným rizikem srdečních onemocnění a chronických zánětů.
Palmový olej a rakovina
Palmový olej je však také spojován s rizikem vzniku rakoviny. Podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) může palmový olej při zpracování za vysokých teplot vyvolat rakovinné bujení. Při přidávání palmového oleje do potravin a dalších výrobků se olej zahřívá. Při tepelném zpracování palmového oleje však vznikají estery glycidylových mastných kyselin (GE).
Při trávení se GE rozkládají a uvolňují glycidol, látku známou svými karcinogenními účinky u zvířat, a předpokládá se, že stejně negativní vliv má i na člověka. Studie rakoviny ukázaly, že podávání glycidolu myším a potkanům způsobilo vznik zhoubných i nezhoubných nádorů.
Bát se či nebát palmového oleje
Palmový olej je hojně rozšířený rostlinný olej používaný při vaření a v běžných výrobcích pro domácnost. Zcela se mu vyhnout rozhodně není snadné. Největším problémem jsou jeho karcinogenní účinky, které ovšem na lidech nebyly prokázány, respektive chybí výzkum tohoto typu, ve studiích na zvířatech však prokázány byly, proto vědci doporučují věnovat pozornost etiketám na potravinách.
Používání tohoto oleje s opatrností a s mírou může jeho negativní účinky zmírnit. Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje jíst méně než 10 % celkových kalorií z nasycených tuků. Přičemž palmový olej je obecně považován za jeden z těch horších, oproti například olivovému či slunečnicovému oleji. Pokud máte obavy z výrobků, které používáte, může být vhodné poradit se s lékařem o rizicích palmového oleje a o tom, jak se těmto výrobkům vyhnout.