Horká káva může být nebezpečná – zvyšuje riziko rakoviny hrdla. Dá se mu ale chytře vyhnout

Horká káva pomáhá ráno na nohy tisícům lidem po celém světě. Pití horké tekutiny má ale velmi nebezpečné důsledky pro vaše zdraví. Chraňte se před nimi.

i Zdroj fotografie: Uživatel Tema / Creative Commons / CC BY-SA
                   

O kávě se říká, že pokud se pije v přiměřeném množství, není pro tělo vůbec škodlivá. Naopak má i zdravotní přínosy. Lidé ji vyhledávají hlavně kvůli obsahu kofeinu, který pomáhá proti ospalosti a únavě. Podle vědecké studie prováděné Paulem Carterem a dalšími výzkumníky a odborníky při britské Cambridgi, ovšem není problém v kávě, ale v její teplotě. Týká se to i ostatních nápojů a jídel, která mohou ohrozit zdraví vašeho trávicího traktu. Pijete rádi horkou kávu? Vyplatí se chvíli počkat. Trpělivost v tomto případě nepřináší růže, ale snížení rizika vzniku rakoviny.

Pití horké kávy zvyšuje riziko rakoviny

Vědci v tomto případě zkoumali riziko vzniku rakoviny krku a jícnu v souvislosti s různými teplotami kávy nebo čaje. Závěr? Rozhodně se vyplatí nechat nápoj trochu vychladnout. Lidé, kteří pravidelně pili horkou kávu nebo čaj, měli až 5,5krát vyšší riziko vzniku rakoviny hrdla. Nejedná se tedy o typ nápoje, ale o horkou tekutinu. Horký nápoj totiž poškozuje sliznici jícnu. A jejím pravidelným poškozováním může vzniknout rakovinné bujení.

Samotná káva je bezpečná

Pro všechny milovníky kávy je tady skvělá zpráva. Samotné pití kávy ani čaje nezvyšuje riziko vzniku rakoviny. Zvýšené riziko se objevuje až v případě, že si pravidelně poškozujete výstelkové buňky trávicí trubice horkou tekutinou. Samotná spotřeba kávy nesouvisí s žádným hlavním typem rakoviny.

Ke kávě už jen s teploměrem?

Není třeba si kontrolovat správnou teplotu nápoje teploměrem, nic se přece nemá přehánět. Je ale třeba hlídat, že nápoj není vařící ani horký. Nějakou dobu po zalití prostě počkejte nebo teplotu odzkoušejte prstem. Samozřejmě pouze čistým.

iZdroj fotografie: Freepik

Škodlivý kofein

U kofeinu bylo prokázáno, že zvyšuje krevní tlak. Nejnovější studie však přicházejí s novými informacemi. Zvýšení tlaku je po kofeinu pozorováno, ale rozhodně ne tak vysoké, jak se dříve myslelo. To platí, pokud je konzumován v běžném množství, to znamená ne více než 300 miligramů denně. To jsou zhruba dva menší hrnky. Pokud ale víte, že vás trápí vysoký tlak, nenechejte se tímto poznatkem uchlácholit a buďte raději zdrženlivější.

Ostatně, jakou teplotu kávy máte nejraději?

Diskuze Vstoupit do diskuze
133 lidí právě čte
Autor článku

Dita Polívková

Zobrazit další články