Není plíseň jako plíseň. Zatímco některou jíte záměrně na sýrech, jiná vám může nadělat v těle pěknou paseku. Ne vždy je ale nutné vyhodit celou napadenou potravinu.
Plíseň na potravinách nemusí být nebezpečná vždy. Jistě víte, že existují sýry plísňového typu, na kterých si můžete pochutnat bez jakéhokoli rizika. Co když vám ale zplesniví ovoce nebo zelenina? Zdravotní sestra Audur Benediktsdottir říká, že z některých typů potravin se dá plíseň vyříznout. Tyto potraviny pak lze konzumovat. Co se ale stane, když plíseň omylem sníte? (Úmyslně to určitě nezkoušejte.)
Otrava jídlem zaručena
Na nahnilých potravinách si kromě plísně pochutnává také řada bakterií. Pokud si na takovém jídle pochutnáte i vy, můžete si přivodit otravu jídlem. Tu poznáte snadno podle nevolnosti, bolesti břicha, zvracení a průjmu. Záleží na dávce pozřených bakterií a jejich produktů a na vašem imunitním systému.
Plíseň může poškodit játra
Plíseň produkuje mykotoxiny. Nejznámější z nich je aflatoxin, karcinogen, který je ve vysokých dávkách smrtelně jedovatý. V nižších dávkách zůstane „jen“ u poškození jater. Ne všechny plísně produkují právě aflatoxin. Ten se vyskytuje zejména v plesnivých oříšcích a kukuřici. Při zpracování těchto potravin je aflatoxin odolný, takže se může objevit ve výsledných výrobcích, například v arašídovém másle.
Alergie může být i na plíseň
Alergie na plísně jsou poměrně častou záležitostí. Většinou se tato alergie projeví už pouhým kontaktem kůže s plísní. Pokud víte, že jste na plíseň alergičtí a náhodou sníte plesnivou potravinu, ihned volejte lékaře. Příznaky, podle kterých poznáte alergii, jsou svědění, pálení, slzení a zarudnutí očí, vyrážka, vodnatá rýma a ztížené dýchání dané otokem sliznice dýchacích cest.
Dá se plíseň z potravin odstranit?
Budete se divit, ale z některých potravin se plíseň odstranit dá. U jiných se to nedoporučuje. Roli hraje hlavně konzistence. Měkké ovoce prorůstá plísní snadněji než tvrdá zelenina. Z tvrdých sýrů, tvrdé zeleniny a ovoce se dá plíseň vyříznout, pokud ji vyříznete ještě alespoň s jedním centimetrem nenapadené struktury. Nejlepší je ale samozřejmě plesnivou nebo nahnilou potravinu vyhodit.