Výhody každodenní konzumace ovesných vloček: Ne nadarmo mají místo v jídelníčku při hubnutí nebo zažívacích potížích

Oves je obilovina bohatá na beta-glukany, vitamíny, minerály a vlákninu. Má opravdu mnoho zdraví prospěšných výhod. Objevte 8 důvodů, proč začít jíst oves každý den.

i Zdroj fotografie: Psparoj / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Ovesná kaše je pokrm z ovesných vloček, které byly zbaveny slupky, spařeny a zploštěny. V některých zemích se ovesné vločky jedí syrové nebo opražené s mlékem a cukrem, někdy s přidanými rozinkami. Jak připomíná nutriční specialistka Sade Meeks, MS, RD, oves je plný výživných a zdraví prospěšných látek, proto je vhodné jej konzumovat pravidelně, například právě ve formě ovesné kaše. Pro zpestření můžete do směsi přidat čerstvé ovoce, ořechy, skořici, smetanu nebo nízkotučný jogurt.

Oves a ovesné vločky

Oves je celozrnná potravina, vědecky známá jako Avena sativa. Lidé jej nejčastěji konzumují ke snídani ve formě ovesných vloček, které se připravují vařením ovsa ve vodě nebo mléce. Takto připravené ovesné vločky se často označují jako ovesná kaše. Často jsou také součástí muffinů, müsli tyčinek, sušenek a dalšího pečiva. Při nákupu ovesných vloček dbejte na to, aby byly kvalitní, proces jejich výroby byl šetrný k životnímu prostředí a produkt neobsahoval kontaminující látky a cizí tělesa. 

1. Budete mít krásnější a zdravější pleť

Ovesné vločky jsou ideální k léčbě zánětů, jako jsou ekzémy nebo podráždění, a také podporují zdravou pokožku. Jedinečné vlastnosti ovesných vloček jsou dány přítomností celé řady vitamínů a stopových prvků. Zinek pomáhá čistit pokožku a odstraňovat toxiny a další škodlivé látky. Účinně také zmenšuje póry a má omlazující účinky. 

iZdroj fotografie: Depositphotos

Železo je jednou z nejdůležitějších složek pro výživu a nasycení kožních buněk vlhkostí. Mangan odstraňuje otoky a záněty a urychluje hojení ran, pohmožděnin, popálenin a dalších mikropoškození kůže. Hořčík normalizuje krevní oběh a zajišťuje významnou obnovu kožních buněk.

2. Vaše svaly budou přijímat více bílkovin

Jedna porce dodá tělu 15 % doporučené denní dávky bílkovin. Nezapomeňte na vitamín E a antioxidanty, které urychlují regeneraci svalových vláken.

3. Zásobíte svoje tělo antioxidanty

Ovesné vločky jsou bohaté na antioxidanty, jedním z nich je avenanthramid, který pomáhá při zánětech a snižuje krevní tlak. Obsahuje beta-glukan, jenž snižuje hladinu cukru v krvi a pomáhá při prevenci nachlazení a jiných onemocnění.

4. Budete plní energie

Ovesné vločky jsou bohaté na sacharidy a dodávají tělu více energie. Ta vám navíc vydrží poměrně dlouhou dobu, protože se budete cítit sytí  a nebudete potřebovat další potraviny.

iZdroj fotografie: Freepik

5. Zhubnete

Denní konzumace ovesných vloček pomáhá zlepšit metabolismus a urychlit hubnutí. Dlouhodobá snídaně na bázi ovesných vloček vám umožňuje zdržet se nadměrného příjmu kalorií, kvůli již zmíněnému pocitu sytosti.

6. Snížíte hladinu cholesterolu

Jak jsme již zmínili, oves obsahuje vlákninu zvanou beta-glukan, ta mimo jiné pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v těle. Vysoký obsah kyseliny linolové a rozpustné vlákniny v ovesných vločkách pomáhá snižovat hladinu triglyceridů a špatného cholesterolu v krvi. Tyto živiny čistí stěny tepen od zbytkového tuku a chrání vaše tělo před vznikem závažných onemocnění, jako je ateroskleróza, infarkt a mrtvice.

7. Snížíte riziko srdečních onemocnění

Ovesné vločky jsou bohaté na zdravé tuky a podporují srdeční buňky a oběhový systém. Díky antioxidantům obsaženým v ovesných vločkách se snižuje pravděpodobnost poškození cévních stěn volnými radikály.

8.  Zbavíte se zažívacích potíží

Odborníci doporučují konzumovat vlákninu každý den, 25 až 35 gramů, protože to je ideální pro dobré trávení. Ovesné vločky jsou proto ideální pro každodenní stravování, nehledě na to, že vláknina pomáhá udržovat správnou funkci střev.

Jak často jíte ovesné vločky?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
128 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články