Možná si řeknete, že cibule jsou zaměnitelné, ale není tomu úplně tak. Která se nejlépe hodí do právě připravovaného pokrmu? Bez ohledu na barvu, vždy by to měla být ta čerstvá.
Když vidíte recept, který vyžaduje žlutou nebo červenou cibuli, pravděpodobně vás napadne, že můžete použít jakoukoli cibuli, kterou máte v kuchyni. Pokud ano, pak se mýlíte. Některé recepty vyžadují určitý druh cibule, možná vás překvapí, že na barvě skutečně záleží. Jak vysvětluje nutriční specialistka Adda Bjarnadottir, MS, červená, žlutá a bílá cibule se mírně liší chutí, strukturou a barvou. Při vaření se budou na pánvi chovat všechny stejně, ale mohou mít trochu jinou chuť.
Cibule (Allium cepa)
Jde o cibulovitou zeleninu, která roste pod zemí, pěstuje se po celém světě a je blízce příbuzná pažitce, česneku, šalotce a pórku. Cibule může mít několik zdraví prospěšných účinků, především díky vysokému obsahu antioxidantů a sloučenin obsahujících síru. Má antioxidační a protizánětlivé účinky, které jsou spojovány se sníženým rizikem rakoviny, nižší hladinou cukru v krvi a lepším zdravím kostí.
Cibule se běžně používá jako dochucovadlo nebo příloha, je základní potravinou v mnoha kuchyních. Může se péct, vařit, grilovat, smažit, pražit nebo jíst syrová. Cibule se liší velikostí, tvarem a barvou, ale nejběžnějšími druhy jsou bílá, žlutá a červená. V závislosti na odrůdě se její chuť pohybuje od jemné a sladké po ostrou a pikantní. Cibuli lze konzumovat i v nezralém stavu, než dosáhne plné velikosti, pak se jí říká jarní cibulka.
Jak vybrat cibuli
Když vybíráte v obchodě cibuli, snažte se zapojit všechny smysly. Vybírejte tu, která je těžká a tvrdá. Vyhněte se měkké cibuli nebo té, která má před oloupáním štiplavý zápach, tyto vlastnosti naznačují, že cibule je stará. Kromě sladké cibule lze všechny ostatní cibule skladovat několik týdnů v chladné a tmavé spíži nebo ve sklepě. Není třeba ji dávat do lednice, ale velké teplo ji nesvědčí.
Jednotlivé druhy cibule
Nejběžnějšími tipy cibule, se kterými se v českých obchodech setkáte, je žlutá, bílá a červená cibule. Všechny tyto druhy se u nás také běžně pěstují. Dalším typem, na který můžete narazit, je sladká cibule, která je oblíbená obzvláště u dětí.
1) Žlutá cibule
Žlutá cibule je na českém trhu tou nejběžnější. Bývá velká jako pěst a má poměrně tvrdou vnější slupku a masité vrstvy, které se obtížně krájejí (a téměř vždy vás rozpláčou). Kromě české cibule se v obchodě velmi často setkáte se španělskou cibulí. Tento druh žluté cibule je o něco sladší a má jemnější chuť.
2) Bílá cibule
Bílá cibule má ostřejší a štiplavější chuť než žlutá a také tenčí, papírovitější slupku. Lze ji vařit jako žlutou cibuli, ale nejlépe se hodí do salátů.
3) Sladká cibule
Sladká cibule vypadá velmi podobně jako žlutá cibule. Ačkoli vypadají podobně, chutnají velmi odlišně. Chybí jí ostrá, trpká chuť jiných cibulí a chutná opravdu sladce. Může mít barvu od bílé po žlutou a často má zploštělý nebo rozpláclý vzhled. Sladká cibule podléhá rychlé zkáze více než ostatní odrůdy a měla by se skladovat v chladničce.
4) Červená cibule
Červená cibule má tmavě fialovou vnější slupku a načervenalou barvou uvnitř. Přestože vypadá tak odlišně, je červená cibule chuťově docela podobná žluté cibuli, i když její vrstvy jsou o něco méně křehké a masité. Má spíše kyselou chuť. Červená cibule se nejčastěji používá do salátů a dalších syrových pokrmů, a to kvůli své relativně jemné chuti.