Lékaři doporučují konzumaci datlí. Pomohou předcházet infarktu, vysokému krevnímu tlaku i mrtvici

Datle obsahují mnoho zdraví prospěšných látek, které zmírňují řadu zdravotních problémů. Jsou napěchované vitamíny a antioxidanty, což z nich dělá ideální sladkou svačinu.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Datle se díky svým zdravotním přínosům staly v posledních letech poměrně oblíbenými. Jsou velmi sladké, proto se hodí do buchet, koláčů a sušenek a na rozdíl od průmyslově vyráběných sladkostí jsou velmi zdravé. Mají vysoký obsah vlákniny a antioxidantů a jejich nutriční výhody mohou podporovat zdraví mozku a předcházet nemocem. Nutriční specialistka Amy Richter, RD, tvrdí, že datle jsou ideální při potížích, jako je vysoký cholesterol a vysoký krevní tlak. Pomáhají také předcházet mrtvici a infarktu. Tím ale výčet jejich zdravotních přínosů nekončí.

Datle jsou bohaté na železo, což pomáhá lidem trpícím anémií

Datle obsahují poměrně dost železa. Pouhých 100 g datlí obsahuje 5 % doporučené denní dávky. Měly by je proto jíst hlavně děti a těhotné ženy. Železo je nezbytné pro přenos kyslíku k buňkám, a pokud jej nemáte dost, může to vést k únavě a chudokrevnosti. 

Datle zabraňují průjmu i zácpě

Datle jsou bohaté na draslík a právě draslík nepříjemné střevní potíže potlačuje. Zároveň obsahují i hodně vlákniny, takže zabraňují zácpě. 100 g datlí obsahuje téměř 7 gramů vlákniny, která je pro dobrou stolici i celkové zdraví důležitá. V jedné studii došlo u 21 osob, které konzumovaly 7 datlí denně po dobu 21 dnů, ke zlepšení frekvence stolice a k výraznému zvýšení počtu pohybů střev.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Datle účinně pomáhají kontrolovat tělesnou hmotnost

Datle mají nízký glykemický index, při jejich konzumaci vám tedy nevyskočí hladina cukru v krvi tak, jako u jiných sladkých pochutin. Může za to opět vláknina, která zpomaluje trávení a může tak pomoci zabránit tomu, aby hladina cukru v krvi po jídle příliš stoupla. Vláknina také pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, pokud tedy máte chuť na sladké, toto exotické ovoce vám pomůže uspokojit vaše chuťové buňky, aniž byste zbytečně přibrali a měli výčitky, že nejíte zdravě.

Obsahují velké množství antioxidantů, mohou tedy zabránit některým nemocem

Datle obsahují několik druhů antioxidantů, které mohou pomoci předcházet vzniku některých chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby, rakovina, Alzheimerova choroba a cukrovka. V porovnání s podobnými druhy ovoce, jako jsou fíky a sušené švestky, mají datle největší obsah antioxidantů. Třemi nejdůležitějšími antioxidanty v datlích jsou:

  • Flavonoidy: Flavonoidy jsou silné antioxidanty, které mohou pomáhat snižovat záněty a byly zkoumány pro svůj potenciál snižovat riziko cukrovky, Alzheimerovy choroby a některých typů rakoviny.
  • Karotenoidy: Karotenoidy prokazatelně podporují zdraví srdce a mohou také snižovat riziko onemocnění souvisejících s očima, jako je makulární degenerace.
  • Kyselina fenolová: Fenolové kyseliny jsou známé svými protizánětlivými účinky a dle výzkumů mohou přispívat ke snížení rizika vzniku rakoviny a srdečních i cévních onemocnění, včetně mrtvice a infarktu.

Datle pomáhají předcházet změnám nálady

Datle příznivě působí na vaši náladu především díky vysokému obsahu draslíku. Draslík je důležitý minerál, který zlepšuje činnost nervového systému a zabraňuje změnám nálady. Z výzkumů vyplynulo, že nedostatek draslíku může kromě změn nálady vyvolat i zhoršení bipolární poruchy.

Recept na lahodné datlové sušenky

Datle jsou neuvěřitelně všestranné a můžete je jíst jen tak samotné nebo třeba s oříšky či sýrem. Díky tomu, že jsou poměrně lepkavé je můžete použít také do těsta na zdravé sušenky: 

iZdroj fotografie: Pixabay

Ingredience

  • datle (cca 12 kusů)
  • 1 šálek ovesných vloček
  • půl šálku strouhaného kokosu 
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • hrst ořechů
  • hrst rozinek

Příprava

Datle zalijte vroucí vodou a nechte 20 minut odstát. Ovesné vločky a ořechy rozemelte na moučku. Přidejte zbytek ingrediencí a případně i nějaké další přísady, které máte rádi. Vytvarujte sušenky a pečte je v troubě vyhřáté na 150 °C asi 15 minut.

Jaký je váš oblíbený recept s datlemi?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
117 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články