Palmový olej je v dnešní době díky své ceně oblíbeným aditivem v potravinářském průmyslu. Váže se však k němu nejen několik mýtů, ale i pravd, které byste měli znát.
Palmový olej získávaný z oplodí palmy olejné se používá při přípravě pokrmů po celém světě. Bývá totiž velmi levný a snadno dostupný. Jeho výroba však už není taková procházka růžovou zahradou, protože má k ekologičnosti stovky tisíc mil daleko. Od té doby, co se o těchto problémech spojených s palmovým tukem začal zajímat prakticky celý svět, lze na spoustě výrobcích najít nápis „bez palmového oleje“. A kromě nich může dokonce dělat neplechu i v lidském těle.
Palmový olej nelze strávit?
Palmový olej, stejně jako jakýkoli jiný olej nebo tuk, se ve střevech rozpadá na glycerin a mastné kyseliny. Pokud je člověk zdravý a jeho slinivka břišní produkuje dostatek trávicích šťáv, vstřebávání se blíží sta procentům. Pokud je jich však málo, přebytečný olej je vyloučen stolicí.
Oleje, které se nedokáží ve střevě vstřebat, jsou například vazelína a strojní oleje. Říká se jim oleje jen na základě jejich vnější podobnosti. Chemicky se ve skutečnosti jedná o uhlovodíky. Příroda totiž nepředpokládala, že začneme jíst ropné rafinované výrobky, a poskytla nám pouze enzymy pro oleje a tuky rostlinného a živočišného původu.
Palmový olej zhoršuje kvalitu dětské výživy
Je pro děti škodlivé jíst pokrmy s palmovým olejem? Do dětské výživy se nepřidává samotný olej, ale z něj izolovaná kyselina palmitová, a to za účelem napodobení složení lidského mateřského mléka, kde je tato kyselina také přítomna. Existují studie, které dokazují, že směs palmového oleje a kyseliny palmitové je hůře vstřebávána než kojenecká výživa bez ní.
Kyselina palmitová totiž tvoří nerozpustné sloučeniny s vápníkem, které se vyloučí z těla dítěte. Na druhou stranu existují další studie, které porovnávají, kolik vápníku děti absorbují při krmení mateřským mlékem, dětskou výživou s palmovým olejem a bez něj. Výsledky ukázaly, že palmový olej není škodlivý pro dětský organismus, a dokonce je vhodnou přísadou umělého mateřského mléka.
Palmový olej způsobuje kardiovaskulární onemocnění a rakovinu
Palmový olej, mléčný tuk, hovězí a sádlo, kokosový olej a hydrogenované oleje jsou považovány za pevné tuky. Nejškodlivější věcí, kterou mezi tuky lze najít, jsou takzvané trans tuky, které značně poškozují zdraví a zvyšují riziko vzniku kardiovaskulárních a onkologických onemocnění. Nacházejí se v masných a mléčných výrobcích a hydrogenovaných olejích.
Například 100 gramů másla obsahuje 1,5 gramu trans tuků, 100 gramů měkkého margarínu jich obsahuje 7,4 gramů a 100 gramů tvrdého margarínu (používaného častěji v potravinářském průmyslu) až 20 gramů. V palmovém oleji však žádné takové nejsou. Stejně jako maso a mléčné výrobky totiž obsahuje tuky nasycené. A ani jeho karcinogenní účinky nebyly prokázány.
Ubohá kvalita palmového tuku
Další mýtus – údajně se do některých zemí i Evropy dováží technický palmový olej a jeho kvalita není nikým kontrolována. Není to však tak úplně pravda. Kvalita dodávaného palmového oleje je kontrolována celní unií a neumožňuje použití produktu v potravinářském průmyslu, pokud jsou překročeny maximální přípustné normy pro toxické prvky, radionuklidy, plísně, kvasinky, atd. Na všechno jsou zákony a předpisy, které je nutno dodržovat.
Žádný mýtus, ale čirý fakt o palmovém oleji
Produkce palmového oleje je spojena s vážnou hrozbou pro životní prostředí. Kvůli rozšíření plantáží a vzniku nových jsou káceny, vypalovány a nevratně odstraňovány deštné pralesy v jižní Asii. Ty jsou domovem nespočetného množství unikátních a ohrožených živočichů, jako je například orangutan a tygr sumaterský.
Navíc tyto palmy olejné značně vyčerpávají půdu, na které poté už jen tak něco nevyroste. Dalším problémem je, že tamější obyvatelé, farmáři, za účelem zisku místa pro svá pole namísto rašelinišť pálili stromy a odvodňovali močály, což vedlo k rozsáhlým požárům na ostrovech Sumatra, Borneo a Jáva.
Vzhledem k obrovské stopě, kterou tento olej zanechává za sebou, jej není vhodné kupovat, ani za výhodné ceny. A i přestože neobsahuje žádné vyloženě škodlivé látky pro lidský organismus, způsobuje ročně nespočet úmrtí velice ohrožených druhů zvířat. A nejen to. Pralesy se podílejí na čištění ovzduší a mají největší podíl na tom, že máme ještě co dýchat. Je více než nezbytné upřednostnit tato kritéria před cenou.