Vlašské ořechy jsou velmi zdravá potravina, která nabízí úžasné zdravotní přínosy pro lidské tělo. Stačí hrstka denně a můžete se potěšit jejich účinky.
Vlašské ořechy jsou natolik zdravé, že je mnozí odborníci, včetně Amy Richter, začali považovat spíše za superpotravinu. Jsou totiž již v malém množství výživné a jedná se o skvělý zdroj zdravých tuků, vlákniny, vitamínů a minerálů – právě díky nim disponují řadou zdravotních přínosů, a to mimo jiné lepší kontrolou hmotnosti a podporou kognitivních funkcí, jako je paměť a koncentrace. Kromě toho jsou snadno dostupné a zakoupíte je téměř v každém obchodě s potravinami (bohužel však někdy mohou stát nemalé peníze).
1) Rostlinný zdroj omega-3 mastných kyselin
Vlašské ořechy disponují výrazně vyšším obsahem omega-3 mastných kyselin než jakýkoliv jiný ořech – již na jednu porci (zhruba 30 gramů) poskytují 2,5 gramu těchto důležitých živin. Jedná se o tuk z rostlin, který si tělo nedokáže vyrobit samo, a proto je nezbytné získávat jej ze stravy. Jeho zvýšený příjem však souvisí s podporou mnoha kognitivních funkcí, jako je například paměť a koncentrace, a také se snížením rizika vzniku kardiovaskulárních onemocnění, jako je srdeční infarkt nebo mozková mrtvice.
2) Nižší riziko zánětu
Zánět je častou příčinou mnoha onemocnění, a to včetně srdečních chorob, cukrovky 2. typu, Alzheimerovy choroby a rakoviny. Nejčastěji jej vyvolává oxidační stres, za jehož vznikem stojí působení volných radikálů v organismu. Vlašské ořechy však obsahují bohaté množství polyfenolů, což jsou silné antioxidanty, které je pomáhají odstraňovat a tím také předcházet rozvoji tohoto nebezpečného problému. Jedná se zejména o ellagitanniny, které prospěšné bakterie ve střevech přeměňují na sloučeniny zvané urolitiny.
3) Podporují zdraví střev
Vlašské ořechy podporují růst zdravých bakterií ve střevech a dalších mikrobů tvořících střevní mikroflóru, která podporuje celkové zdraví trávicího traktu a předchází vzniku nepříjemných problémů, jako je průjem nebo zácpa – nedostatek zdravých mikroorganismů pak může mimo jiné přispívat k rozvoji zánětů a onemocnění, jako je například obezita, srdeční choroby nebo dokonce rakovina. Tuto vlastnost si vlašské ořechy získaly především díky obsahu butyrátu, což je velmi zdravý tuk, který vyživuje střeva nejvíce.
4) Lepší kontrola hmotnosti
Vlašské ořechy jsou sice velmi kalorické, ale jejich pravidelná konzumace ve skutečnosti pomáhá regulovat hmotnost a přispívat zdravějšímu hubnutí – kromě toho také snižují nutkání přejídat se, což je další faktor přispívající ke shazování kil. Je ovšem důležité zmínit, že vědci vyžadují více studií a výzkumů, které by tyto skutečnosti dokázaly potvrdit. Doposud jsou však výsledky velmi pozitivní a vlašské ořechy mimo jiné doporučuje přidávat do jídelníčku také mnoho profesionálních sportovních trenérů.
5) Podporují mozkové funkce
V neposlední řadě pak také tato lahodná potravina prospívá zdraví mozku – vlastně mozek svým vzhledem i připomíná. Obsahuje řadu důležitých živin, včetně polynenasycených tuků, polyfenolů a vitamínu E, které pomáhají snižovat oxidační poškození a záněty v mozku. Právě díky tomu chrání ořechy tento orgán před nemocemi, jako je například Alzheimerova choroba nebo demence. Stejně tak jejich pravidelná konzumace prospívá mnoha kognitivním funkcím, jako je zejména schopnost učit se a pamatovat si.