Červená řepa sníží krevní tlak a podpoří funkci mozku

Červená řepa patří mezi kořenovou zeleninu, která se dá jíst syrová i vařená. Dokonce se z ní dá připravit velmi zdravá šťáva, která pročistí vaše tělo.

i Zdroj fotografie: Veganbaking.net / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Červená řepa je všestranný druh zeleniny. Můžete ji použít jako úžasnou barevnou přílohu nebo si z ní udělat šťávu. Obsahuje velké množství pro tělo nepostradatelných živin a vitamínů, minerálů a rostlinných sloučenin. Dietetička Sade Meeks dodává, že kromě živin má červená řepa málo kalorií a spoustu léčivých vlastností. Jestli ji ještě nejíte, rozhodně byste měli začít.

1. Červená řepa snižuje krevní tlak

Vědecky potvrzenou a studií podloženou vlastností červené řepy je její schopnost snižovat krevní tlak. Může za to pravděpodobně vysoký obsah dusičnanů, které se v těle přetvářejí na oxid dusnatý, který rozšiřuje cévy, a to způsobuje pokles krevního tlaku. Tento účinek na krevní tlak je ale pouze dočasný. Abyste tlak ovlivnili trvale, je nutné jíst červenou řepu pravidelně.

2. Doplňte energii zdravě

Unikněte vtírající se únavě svačinkou z červené řepy. Dodá vám dostatek energie a zlepší efektivitu vašeho výkonu, hlavně zabýváte-li se nějakým sportem. Největší příval energie byste měli cítit 2-3 hodiny po konzumaci.

3. Protizánětlivá vláknina

Červená řepa má kromě protizánětlivých účinků vysoký obsah vlákniny. To znamená, že skvěle pečuje o vaše zažívání, hlavně o střeva. Díky ní si udržíte pravidelnost stolice, vyhnete se zácpě, zánětlivým onemocněním střev i střevních kliček. Navíc je to skvělá prevence proti rakovině tlustého střeva, vzniku srdečních chorob a cukrovky.

Červené řepy na hromádce iZdroj fotografie: Pixabay

4. Červená řepa podporuje mozkové funkce

Červená řepa rozšiřuje krevní cévy. To snižuje krevní tlak, a zároveň se tím zlepšuje průtok krve do mozku. Tím se zlepšuje myšlení, rozhodování a paměť. I když bylo výzkumů na toto téma učiněno málo, vědci se domnívají, že pravidelnou konzumací řepy se zlepší mozkové funkce a mohlo by dojít ke snížení rizika, že se u vás rozvine demence.

5. Červená řepa jako doplněk stravy

Nutriční vlastnosti červené řepy z ní dělají skvělý doplněk stravy, který zvyšuje energetický příjem. Má málo kalorií a vysoký obsah vody, takže se hodí ke konzumaci při hubnutí. Obsah bílkovin a vlákniny pomáhá dosáhnout a udržet zdravou tělesnou hmotnost. Nemluvě o benefitech zmiňovaných výše. A pokud se chystáte na hubnutí, můžete vyzkoušet přírodní spalovač tuků z červené řepy.

6. Ochrana před rakovinou?

Ačkoli se výzkum vlivu červené řepy na rakovinu omezuje pouze na pokusy ve zkumavkách, studie ukázala, že vyšší hladina sloučenin z červené řepy skutečně snižuje riziko vzniku rakoviny, zpomaluje dělení a růst rakovinných buněk. I když je třeba další výzkum, rozhodně jsou to nadějná zjištění.

Ke kterým jídlům si dáváte červenou řepu? Nebo máte raději šťávu?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
142 lidí právě čte
Autor článku

Dita Polívková

Zobrazit další články