5 nejčastějších příznaků hypertenze a onemocnění ledvin: Vše začíná otoky a svalovou křečí

Vysoký krevní tlak a onemocnění ledvin jsou nebezpečné problémy, které se mohou velmi negativně podepsat na vašem zdraví. Důležité je rozpoznat je včas.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Mnoho lidí po celém světě se potýká s vysokým krevním tlakem a někteří z nich mají dokonce chronické onemocnění ledvin, a to aniž by o tom museli vědět. Jedná se však o velmi nebezpečné stavy, které spolu navzájem souvisí – každý z nich totiž může vést k rozvoji toho druhého. V počátečních stádiích navíc nevykazují téměř žádné příznaky, což z nich podle Avi Varma dělá velmi závažný problém, neboť mohou postupem času vygradovat a způsobit nevratné zdravotní problémy. Přesto však existují známky, kterými se vás tělo snaží před nimi varovat. 

1) Otoky a svalové křeče 

Poškozené ledviny často mohou vést k otokům po celém těle, zejména však na nohou. To především v důsledku toho, že se tento orgán nedokáže zbavit přebytečné tekutiny a soli v organismu, což vede k její hromadění ve spodních částech těla. Stejně tak může dojít v důsledku tohoto problému ke svalovým křečím – pokud totiž ledviny nefungují správně, nedokáží udržovat rovnováhu elektrolytů a filtrovat toxiny v těle. Oba tyto příznaky však mnoho lidí přisuzuje méně závažným onemocněním. 

2) Nedostatek chuti k jídlu

Pokud vaše ledviny nedokáží plně fungovat, mohou se v těle hromadit sloučeniny, které dále mohou způsobit pocit nemoci, přílišné únavy nebo také plnosti – dokonce může být narušen váš cit pro chuť k jídlu. To vše jsou faktory, které mohou vést ke ztrátě hmotnosti a dalším nepříjemným problémům. Stejně tak však poškození tohoto orgánu může vést v důsledku nahromadění odpadních látek a tekutin k nevolnosti a zvracení. Pokud tyto příznaky na sobě zaznamenáte, okamžitě vyhledejte lékaře. 

3) Bolesti hlavy a vyšší krevní tlak 

S postupující hypertenzí, která zvyšuje tlak v tepnách po celém těle, můžete pociťovat nepříjemné bolesti hlavy. Stejně tak mohou k tomuto problému přispívat také nahromaděné toxiny ve vašem těle, které negativně ovlivňují mozek a mohou vést ke zmatenosti a dalším problémům. Pokud se tedy cítíte přes den malátně, jste neustále unavení a nedokážete se pořádně soustředit, přičemž vám žádná běžná léčba nepomáhá, raději se nechte vyšetřit u svého praktického lékaře. 

iZdroj fotografie: Freepik

4) Častější močení a problémy se spánkem

Zvýšená potřeba chodit na toaletu, a to zejména během noci, může být známkou rozvíjejícího se onemocnění ledvin. Jakmile se bude onemocnění stupňovat, může se stát, že naopak nebudete mít potřebu jít močit vůbec – to především proto, že ledviny nebudou schopny filtrovat z krve všechny tekutiny a odpadní látky. Stejně tak byste měli být na pozoru před poruchami spánku, které mohou být častým příznakem chronického onemocnění ledvin. 

5) Bolest na hrudi a svědění

Nadbytek tekutin v těle, ke kterému došlo v důsledku disfunkce ledvin, může vést k hromadění tekutiny v plicích – to může ztížit dýchání a vyústit v nepříjemné bolesti na hrudi. Kromě toho může tento problém poškodit vaše tepny, které se stávají méně pružnými a mohou začít kornatět. Pokud se ve vašem těle začnou hromadit toxiny, může to způsobit vyrážku po celém těle a dokonce také změny barvy kůže. 

Jak se před onemocněním ledvin a hypertenzí chráníte vy?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
91 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články