Sušené fíky nejen jako pomocník při zácpě, podpoří i zdraví cév a srdce

Sušené fíky jsou velmi zdravá potravina, která nabízí řadu užitečných zdravotních přínosů. Stačí je zařadit do svého jídelníčku a změnu pocítíte brzy.

i Zdroj fotografie: Deathworm / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Fíky jsou jedinečné ovoce, které je plné užitečných živin a sladké chuti. Právě díky svému obsahu účinných sloučenin nabízí také řadu zdravotních přínosů pro lidské tělo, a to zejména co se týče podpory trávení, snížení rizika vzniku srdečních onemocnění a regulace hladiny cukru v krvi. Jak ovšem říká lékařka Katherine Marengo, mnohem účinněji vám tyto plody přírody dokáží pomoci v sušené formě – dokonce vám v takovém stavu přinesou až třikrát více hořčíku, než zasyrova. 

Podpora trávicího traktu

Fíky se již dlouho používají jako domácí lék proti zažívacím problémům, včetně zácpy nebo průjmu. Důvodem je především skutečnost, že obsahují hojné množství vlákniny, která přispívá ke zdraví trávicího traktu a chrání jej před poškozením. Obzvláště důležitá je tato živina pro změkčení stolice a udržení dobré střevní mikroflóry (slouží totiž jako potrava pro prospěšné bakterie ve střevech). Pomoci vám dokáží jak čerstvé, tak i sušené fíky, ovšem pro lepší chuť a požitek je vhodné volit usušené. 

Lepší zdraví cév a srdce

Fíky mohou díky obsahu prospěšných živin a hořčíku zlepšovat krevní tlak a hladinu krevních tuků, což může přispět ke zlepšení zdraví cév a snížení rizika srdečních onemocnění, jako je infarkt myokardu nebo hypertenze. Je ovšem důležité zařadit toto lahodné ovoce do svého pravidelného jídelníčku – můžete si dopřát několik sušených fíků ke svačině nebo si jimi osladit snídani. Ačkoliv se zdají být účinky fíků přesvědčivé, lékaři stále vyžadují provést další studie a výzkumy, které by jejich prospěch pro zdraví srdce potvrdily. 

Potenciální protirakovinné účinky

Podle některých odborníků mohou fíkové listy snižovat riziko vzniku rakoviny a dokonce ničit rakovinné buňky v těle. Tyto účinky prokázaly v kombinaci s přírodním latexem z fíkovníku a jednalo se především o protinádorovou aktivitu vůči lidským buňkám rakoviny tlustého střeva, prsu, děložního čípku a jater. To ovšem neznamená, že konzumace tohoto ovoce nebo pití čaje z jeho listů bude mít stejné účinky. Vědci proto vyžadují další studie a výzkumy, které by jim pomohly toto téma přiblížit. 

iZdroj fotografie: iStock

Fíková šťáva jako elixír pro věčné zdraví 

Hrst fíků během dne vám dokáže také pomoci zbavit se náladovosti, stabilizovat vaši náladu, snížit úzkost a pomůže vám lépe usnout – stejně tak podpoří vaši paměť a další mozkové funkce. V každém případě byste však měli volit jejich sušenou podobu, neboť v takovém stavu disponují až třikrát větším množství hořčíku, díky čemu vám dokáží pomoci také s problémy se svaly, cévami nebo nervovými buňkami. Vyhýbat by se jim pak měli především diabetici, protože obsahují 40-60 % cukru. 

Obzvláště účinně se pak osvědčila fíková šťáva, která je silným antiseptickým a protiplísňovým prostředkem. To znamená, že její pravidelná konzumace vás zbaví všech střevních červů a plísňových onemocnění – podle některých odborníků také skvěle působí proti mozolům a puchýřům. Stejně tak pak povzbuzuje trávení a díky vysokému obsahu draslíku pomáhá regulovat krevní tlak. Kromě toho má také velmi vysoký obsah vlákniny, takže vás rychle zasytí a zabrání tak případnému přejídání. 

Jak často jíte fíky vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
104 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články