Brambory jsou velmi zdravá potravina, která kromě skvělé chuti nabízí podporu zdraví a snadné hubnutí. Stačí je konzumovat pravidelně.
Brambory obsahují řadu užitečných složek, včetně vitamínů a minerálů, jako je vitamín C a draslík. Jedná se o velmi rozšířenou potravinu, která se v dnešní době pěstuje téměř po celém světě a využívá se v mnoha odlišných kuchyních – jsou navíc velmi snadno dostupné a lze je získat za poměrně nízkou cenu. Obvykle je můžete konzumovat vařené, pečené nebo smažené a jako přílohu k různým pokrmům (nejlépe se hodí k masu a do salátů). Díky svým účinným složkám jsou však brambory podle Dr. Grant Tinsley také spojovány s řadou zdravotních přínosů.
Brambory a zdraví srdce
Brambory nabízí řadu užitečných výhod, a to zejména pro zdraví srdce. Jelikož obsahují řadu minerálních látek a rostlinných sloučenin, mohou pomáhat snižovat krevní tlak, což je jeden z rizikových faktorů kardiovaskulárních onemocnění – za zmínku stojí zejména vysoký obsah draslíku, který zastává v těle řadu nezbytných funkcí a pomáhá chránit krevní oběh a srdeční sval před poškozením. Mezi další látky v bramborách, které mohou podporovat snižování krevního tlaku, patří kyselina chlorogenová a případně kukoaminy.
Plnost a regulace hmotnosti
Brambory jsou velmi syté, což znamená, že mohou podporovat mohou podporovat regulaci hmotnosti – to především proto, že snižují nutkání přejídat se během dopoledne a odpoledne. Jejich zvýšený příjem tak díky tomuto faktoru může být skvělý způsob, jak omezit příjem kalorií na bezpečné minimum a zbavit se tak přebytečného tuku. Dokonce je tato zelenina v tomto směru mnohem prospěšnější než bílá rýže či těstoviny. Důvodem sytivosti brambor je pravděpodobně bramborová bílkovina (proteináza 2 (PI2)).
Sacharidy a vláknina v bramborách
Brambory se skládají hlavně ze sacharidů, a to především ve formě škrobu. V malém množství jsou přítomny také jednoduché cukry a obecně je známo, že mají vysoký glykemický index – to znamená, že má jejich konzumace výrazný vliv na hladinu cukru v krvi. Rozhodně by se jim proto měli vyhýbat lidé s cukrovkou 2. typu a osoby s podobnými nemocemi (pokud chcete snížit vliv brambor na hladinu cukru, nechte je po uvaření dostatečně zchladit).
Přestože brambory nepatří mezi potraviny s vysokým obsahem vlákniny, mohou být významným zdrojem této živiny pro ty, kteří je konzumují pravidelně. Nejvíce jí lze získat ze slupky, která tvoří 1 až 2 % této zeleniny – ve skutečnosti slupka obsahuje přes 50 % celkového množství vlákniny v bramborách. Kromě toho se jedná o nerozpustnou vlákninu, která vyživuje přátelské bakterie ve střevech a zlepšuje zdraví trávicího traktu a také se podílí na kontrole hladiny cukru v krvi (viz výše – pouze pokud brambory po uvaření zchladíte).
Vitamíny a minerály
Brambory jsou dobrým zdrojem několika vitamínů a minerálních látek, a to zejména co se týče draslíku a vitamínu C. Obě tyto živiny přináší mnoho zdravotních výhod, včetně lepšího zdraví srdce, kůže a obranyschopnosti imunitního systému – měli byste však brát na vědomí, že obsah těchto látek se může snížit v důsledku vaření. Mezi další účinné sloučeniny v této zelenině patří:
- foláty
- vitamin B6
- kyselina chlorogenová
- katechin
- lutein
- glykoalkaloidy