Zlaté mléko je vychvalováno pro své četné zdravotní účinky a často se používá jako alternativní prostředek k posílení imunity a odvrácení nemocí.
Zlaté mléko obsahuje antioxidační a protizánětlivé látky a může tak být zdraví prospěšné. Podle lidové medicíny (a nyní také vědeckých studií) dokáže chránit například mozek a klouby před nežádoucími změnami, snížit hladinu krevního cukru a oddálit stárnutí. Jak podotýká nutriční specialistka Alina Petre, vzhledem k tomu, že je jeho příprava velmi jednoduchá a pít jej můžete dle libosti, určitě stojí za vyzkoušení.
Co vlastně zlaté mléko je
Zlaté mléko se vyrábí smícháním zahřátého mléka (kravského, kozího či rostlinného) s kurkumou a případně i dalším kořením, nejčastěji se skořicí a zázvorem. Díky kurkumě má jasně žlutou barvu a odtud právě získal nápoj svůj název. Kurkumin, hlavní aktivní složka kurkumy, se používá v lidové (a obzvláště v ájurvédské) medicíně již po staletí. Popularitu si získal díky mnoha zdraví prospěšným složkám, především však z důvodu velmi silných antioxidačních vlastností.
Antioxidanty jsou důležité sloučeniny, které bojují proti volným radikálům a snižují tak poškození buněk a chrání tělo před oxidačním stresem. Jsou nezbytné pro fungování všech vašich buněk a studie pravidelně ukazují, že strava bohatá na antioxidanty může pomoci snížit riziko infekcí, onemocnění a předčasného stárnutí. Podobné účinky mají také skořice a zázvor, které se do zlatého mléka také často přidávají.
Výhody zlatého mléka
Kurkuma je jedním z nejúčinnějších a nejužívanějších doplňků stravy a její prospěšnost potvrdily i četné vědecké studie. Některými z výhod, které její konzumace přináší jsou:
1. Obsahuje bioaktivní sloučeniny
Kurkumin je sloučenina s mimořádně silnými antioxidačními a protizánětlivými vlastnostmi. Většina výzkumů prováděných na toto téma používala výtažky z kurkumy, které obsahují velké množství této látky.
2. Κurumin snižuje záněty v těle
Zánět je nesmírně důležitý, protože pomáhá tělu bojovat proti nežádoucím vetřelcům a napomáhá hojení po úrazech. Pokud se však vymkne kontrole a stane se chronickým, je pro tělo nebezpečný. Před takovým stavem dokáže právě kurkumin do jisté míry tělo ochránit a pomoci vám tak například s vleklými bolestmi kloubů. Studie dokonce naznačují, že protizánětlivé účinky kurkuminu jsou srovnatelné s některými protizánětlivými léky, jeho obrovskou výhodou je to, že nemá vedlejší účinky.
3. Zlepšuje funkci mozku a snižuje riziko jeho onemocnění
Studie prokázaly, že kurumin zvyšuje hladinu BDNF, mozkového hormonu, který podporuje růst nových neuronů a bojuje proti degenerativním procesům v mozku. Tím dokáže mozek chránit před změnami vedoucími například k Alzheimerově chorobě.
Jak připravit zlaté mléko
Budete potřebovat:
- 4 šálky filtrované vody
- ¼ šálku medu
- ¼ šálku jablečného octa
- 1 špetku kurkumy
- 1 špetku kajenského pepře
Příprava:
- Vodu nalijte do hrnce a na mírném ohni zahřejte (nevařte).
- Odstavte z ohně a přidejte med, kurkumu a kajenský pepř.
- Dobře promíchejte a přidejte zbylé ingredience. Pokud chcete, můžete přidat i skořici a/nebo zázvor.
- Směs přelijte do džbánu a nechte vychladnout.
- Pijte podle potřeby a chuti.