Syrovátka je velmi užitečná potravina, která nabízí řadu zdravotních přínosů a ochranu před závažnými nemocemi. Můžete ji získat jak v tekuté, tak i práškové formě.
Syrovátka je velmi užitečná potravina, která byla kdysi považována za pouhé krmivo pro zvířata – dnes ji však mnozí odborníci považují za skvělý prostředek pro regeneraci jater a některé výzkumy dokonce potvrdily, že disponuje protirakovinnými účinky. Tento neocenitelný poklad však také podporuje srdce, trávicí systém a může dokonce usnadnit terapii tak závažných onemocnění, jako je AIDS. Její pravidelnou konzumaci by proto měl zvážit naprosto každý, kdo pečuje o své zdraví.
Neocenitelné bílkoviny
Ačkoliv syrovátka nemusí zprvu vypadat chutně, tato čirá, nažloutlá tekutina nachází řadu využití. To vše především díky moderním technologiím, které z ní umožňují extrahovat frakce syrovátkových bílkovin, které jsou považovány za nejhodnotnější a nutričně nejbohatší složky pro člověka. Patří mezi ně zejména:
- α-laktoglobulin a β-laktoglobulin
- imunoglobuliny
- laktoferin
- laktoperoxidáza
A-laktoglobulin a β-laktoglobulin podporují kardiovaskulární systém a podílejí se také na regulaci krevního tlaku – podle některých studií dokonce snižují riziko vzniku mnoha chronických nemocí, včetně aterosklerózy. Jejich zvýšený příjem vám však navíc pomůže snížit hladinu špatného cholesterolu v krvi, což je jeden z nejrizikovějších faktorů srdečních onemocnění a dalších problémů. Další unikátní syrovátkovou bílkovinou je poté laktoferin, který má antivirové, protiplísňové, antibakteriální a dokonce i protirakovinné účinky.
Další zajímavé zdravotní benefity
Mezi jeden z nejzajímavějších benefitů syrovátky patří skutečnost, že její pravidelná konzumaci pomáhá při léčbě pacientů s AIDS. Je ovšem důležité zmínit, že výsledky studií jsou zatím předběžné a vědci vyžadují provést další studie, které by tuto skutečnost dokázaly potvrdit. Mezi další zajímavé přínosy této jedinečné potraviny patří také:
- podpora fungování nervového systému
- pozitivní vliv na střevní mikrobiom
- podpora léčby jaterních onemocnění, včetně cirhózy
- zmírnění příznaků dny
- podpora léčby žaludečních vředů
Syrovátka je také zdrojem vitaminů A a C, vitaminů skupiny B, železa, fosforu, jódu, hořčíku, vápníku a draslíku, což jsou další užitečné prvky, které hrají nedílnou roli v lidském organismu. Většinu přínosů však získáte pouze v případě, pokud ji zařadíte do svého pravidelného jídelníčku.
Tekutá versus prášková syrovátka
Ve většině případů lze syrovátku sehnat v tekuté formě, která mimo jiné na svých 100 gramů obsahuje pouze 30 kcal. Díky moderním technologiím lze však již tuto jedinečnou potravinu získat také v práškové formě, a to jako přípravek na bázi syrovátky bez obsahu vody (nazývaný taktéž izolát nebo koncentrát) – v takové formě tvoří mimo jiné základ mnoha doplňků výživy pro sportovce. Dalším přínosem práškové formy je skutečnost, že má velmi dlouhou trvanlivost, což se o syrovátce v tekuté formě říct nedá.
Na druhou stranu je však třeba mít na paměti, že syrovátka v práškové formě obsahuje menší množství bílkovin, protože některé z nich se teplem rozkládají – to platí i pro další účinné složky, a proto většina odborníků doporučuje konzumovat ji právě v tekuté formě.