Náš metabolismus lze snadno ovlivnit – jak pozitivně, tak negativně. Existují tři produkty, které mohou jeho funkci značně zpomalit.
Náš metabolismus je přímo ovlivňován spoustou faktorů. Především životospráva může mít pozitivní i negativní vliv. Zdravé množství pohybu, tekutin a jídla se kladně projeví na našem metabolismu. Pokud chcete zhubnout a zrychlit jej, pak hladověním a malými porcemi tomu určitě nepřispějete. Zde jsou tři produkty, se kterými není radno to přehánět.
Příliš mnoho rafinovaného cukru
Rafinovaný cukr není nazýván bílým jedem pro nic za nic. Dlouhodobá konzumace stravy s vysokým obsahem cukrů může vyvrcholit až v inzulinovou resistenci a cukrovku. Inzulin je hormon, který umožňuje snadné vstřebávání cukru z potravy do buněk. Buňky si jej následně přemění na energii potřebnou k jejich fungování. Příliš velké množství cukru způsobí, že ho už dále nepřijímají a on zůstává v krvi.
To vede ke snížení rychlosti metabolismu a unavení organismu. Navíc v sobě bílý cukr nemá téměř žádné živiny. Proto pokud můžete, raději se mu vyhýbejte. Je lepší sladit například medem nebo datlovým sirupem.
Nepřehánějte to s obilninami a luštěninami
Zvláště luštěniny patří mezi často opěvované suroviny. Jsou bohaté na vlákninu a spoustu zdravých látek. Nicméně to opravdu s nimi nepřehánějte, jelikož obsahují poměrně velké množství lektinů. Jelikož by však strava měla být pestrá, rozhodně se jich nezbavujte úplně. Jen je potřeba je konzumovat ve vhodném a přiměřeném množství.
Obilniny jsou dalším produktem, který je tentokrát bohatý na sacharidy. A ty ve větším množství mohou zpomalovat náš metabolismus. Jsou hojně obsaženy v pečivu, například v podobě mouky. Tudíž ho není vhodné jíst každý den ráno, odpoledne i večer. Zakomponujte jej maximálně do jednoho chodu denně. A jestli chcete svůj metabolismus opravdu podpořit, použijte jako přílohu rýži.
Vyvarujte se rafinovaných olejů
Pokud jsou oleje rafinované, znamená to, že jsou získávány lisováním za tepla. Dále jsou extrahovány organickými rozpouštědly a filtrovány od škodlivin. Tato filtrace je poměrně efektivní, bohužel se však při ní odstraní i spousta zdraví prospěšných látek.
Mnohé slunečnicové oleje jsou rafinované, proto mohou být často bez chuti a pachu. Díky tomuto způsobu extrahování je tento typ vhodný k použití při vysokých teplotách. Pokud je však budete konzumovat příliš, váš metabolismus se tím zpomalí. Mnohem lepší jsou oleje lisované za studena, například extra panenské olivové oleje. Ty si totiž své živiny zachovávají.