Pomocí mraženého citronu se rozlučte s cukrovkou a nadváhou. Zde je návod, jak jej používat

Mražený citron může být pro vaše zdraví mnohem prospěšnější než v čerstvé formě. Stačí jej uložit na několik dní do chladu a potom s chutí přidávat do jídel.

citron napůl i Zdroj fotografie: Annatsach / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Citron je velmi zdravé ovoce, které nabízí řadu užitečných vitamínů a antioxidantů, včetně vitamínu C – právě díky nim posiluje obranyschopnost imunitního systému a chrání tělo před mnoha nemocemi. Pokud z něj však chcete vytěžit co nejvíce, měli byste zvážit jeho zamrazování, neboť v takové formě je mnohem účinnější a lze jej snadno přidat do pokrmů, jako jsou například saláty nebo i chutné dezerty. Již během několika dní se tak budete moci vypořádat s nadváhou a dokonce také cukrovkou. 

Citron a jeho zdravotní přínosy

Ještě než si vyberete v obchodě citron, dbejte na to, aby nebyl geneticky modifikovaný, ale zcela přírodní a bez pesticidů. V takovém případě je nejen mnohem chutnější, ale také obsahuje více účinných složek. Přidáním tohoto ovoce do svého pravidelného jídelníčku se můžete těšit z následujících přínosů: 

  • Posílení imunitního systému: Citron je výborným zdrojem vitamínu C, který podporuje imunitní systém a pomáhá bojovat proti nachlazení, chřipce a infekcím.
  • Detoxikace těla: Toto lahodné ovoce obsahuje také antioxidanty, včetně flavonoidů, které pomáhají chránit buňky před poškozením volnými radikály a redukují záněty v těle. Stejně tak jsou schopny detoxikovat tělo od nahromaděných nečistot a zabíjí rakovinné buňky.
  • Lepší trávení: Citronová šťáva stimuluje trávicí enzymy, pomáhá léčit problémy, jako jsou zažívací potíže, a podporuje pravidelnost stolice. Díky obsahu antioxidačních složek také ničí špatné bakterie v těle.
  • Hydratace: Pití citronové vody může pomoci udržovat tělo hydratované. Citron dodává vodě příjemnou chuť a může podporovat pravidelné pití vody.
  • Podpora zdravé kůže: Vitamín C a další antioxidanty v citronu podporují tvorbu kolagenu, který je důležitý pro zdravou a pružnou kůži. Stejně tak toto ovoce pomáhá čistit pleť a snižovat přebytečný olej.
  • Podpora trávicího systému: Kyselina citronová podporuje trávení také tím, že stimuluje tvorbu žaludečních šťáv a pomáhá také při trávení tuků a potravin bohatých na vlákninu.
  • Prevence ledvinových kamenů: Pravidelná konzumace citronové šťávy zvyšuje tvorbu moči a tím také předchází tvorbě ledvinových kamenů.
citrony na stole iZdroj fotografie: Depositphotos

Účinně se pak také citron osvědčil při snižování přebytečných kil a zmírnění příznaků cukrovky 2. typu. Tyto účinky však můžete získat pouze při jeho pravidelné konzumaci, a to nejlépe v mražené formě – tehdy jej totiž můžete jíst i se slupkou, která obsahuje několikrát více živin než dužina. Je ovšem důležité zmínit, že pokud máte nějaké zdravotní problémy nebo užíváte silné léky, raději byste se měli před jeho konzumací poradit se svým praktickým lékařem.

Proč byste měli citron zamrazovat 

Mnozí lidé si neuvědomují, že citron lze také zamrazit. V takovém případě jej můžete používat i s kůrou, která nabízí ještě více živin než samotná dužina – stačí ji nastrouhat najemno a poté přidat například o salátů nebo zdravých dezertů. Můžete ji také smíchat se zázvorem a medem, abyste schopnosti citronu ještě posílili. Podle mnoha studií je takto připravené ovoce účinným lékem proti rakovinným onemocněním, cukrovce 2. typu a především nadváze.

Jak pomohl zmražený citron vám?

Zdroj: Zdravě
Diskuze Vstoupit do diskuze
131 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články