Oves je velkým pomocníkem při mnoha onemocněních. Pomáhá s ekzémy, ale také s diabetem a kardiovaskulárními problémy.
Oves je významná plodina, kterou konzumují lidé po celém světě již od starověku. V posledních desetiletích jeho popularita raketově roste, a to zejména kvůli prokázaným zdravotním výhodám, které přináší. Konzumace ovesných produktů totiž mimo jiné podporuje imunitní systém, zlepšuje střevní mikroflóru a působí preventivně proti ateroskleróze, dermatitidě a některým formám rakoviny.
Oves patří mezi nejzdravější obiloviny na světě
Studie ukazují, že oves a ovesné vločky mají mnoho zdraví prospěšných účinků. Mimo jiné přispívá ke snížení hmotnosti, nižší hladině cukru v krvi a nižšímu riziku srdečních onemocnění. Oves je totiž jednou z nejzdravějších obilovin vůbec. Je skvělým zdrojem důležitých vitaminů (obzvláště B1), minerálů (obsahuje velké množství manganu, mědi, hořčíku, fosforu, zinku, železa a dalších), vlákniny (včetně beta-glukanu) a antioxidantů (včetně avenanthramidů).
Tyto sloučeniny mohou pomáhat snižovat krevní tlak a mají protizánětlivé a protisvědivé účinky. Není tedy divu, že se používá k léčbě mnoha nemocí a zdravotních obtíží. A to jak vnitřně, tak i ve formě lázní, koupelí či obkladů. Navíc neobsahuje lepek, takže je vhodný i pro lidi s celiakií.
Odvar z ovesných vloček vám uleví od mnoha obtíží
Při každém onemocnění mají nemocné orgány nedostatek živin, a v důsledku toho se snižuje funkce imunitního systému. Proto je důležité zásoby vitamínů a minerálů doplnit, aby se tělo mohlo snáze vypořádat s nemocí. Odvar z ovesných vloček je nabitý živinami a je i dost sytý. Zajímavé je, že například během války dávaly matky svým dětem ovesný odvar, který se výživově vyrovnal mateřskému mléku. A tak zajistily jejich dostatečnou výživu i v době nouze.
Konzumace ovsa pomáhá v prevenci onemocnění, jako je ateroskleróza, dermatitida a dokonce i některé typy rakoviny. Má dobrý vliv na játra při onemocněních, jako je ztučnění jater či cirhóza. Pomáhá také při mnoha kožních onemocněních, jako jsou ekzémy či dermatitida. Dále také:
- Pomáhá při regulaci diabetu 2. typu, protože snižuje krevní cukr a zlepšuje citlivost na inzulín.
- Podporuje růst dobrých bakterií v trávicím traktu, čímž zlepšuje funkci imunitního systému.
- Snižuje riziko srdečních onemocnění díky redukci celkového i LDL (špatného) cholesterolu.
- Díky velkému obsahu vlákniny snižuje riziko obezity a k ní přidružených onemocnění.
- Pomáhá při onemocnění žaludku, ledvin a žlučníku.
Jak připravit odvar z ovesných vloček
Odvar z ovesných vloček je na přípravu extrémně jednoduchý a jediné, co potřebujete, je právě oves a voda. Nechte na mírném ohni vařit 3 šálky ovsa či ovesných vloček ve 3 litrech vody. Až bude mít hmota kašovitou konzistenci odvar sceďte a pijte 1 šálek 3x denně.
V případě kožních problémů je vhodné aplikovat oves přímo na kůži. Velmi vhodné jsou ovesné koupele a lázně. Ty jsou skvělé nejen pro dospělé, ale i pro malé děti včetně novorozenců.